Habkönnyű krumplis pogácsa

Szerző: Anita 2020/07/27 0 Hozzászólás(ok)

Ha a diétánk engedi, használhatunk a tésztába fokhagymás pecsenyezsírt, úgy még ízesebb! Laktóz- és tejmentes is, ez családi követelmény!

 

Hozzávalók:

  • 36 dkg áttört főtt krumpli
  • 2 teáskanál cukor
  • 1½ teáskanál szárított élesztő
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 15 dkg zsír (vajjal, margarinnal, kókuszzsírral is működik)
  • 1 tojássárgája
  • a kenéshez 1 tojás, enyhén felverve, 1 evőkanál vízzel elkeverve

 

Elkészítés:

  1. A krumplit összemorzsoljuk a cukorral, az élesztővel, a sütőporral és a sóval elkevert liszttel.
  2. Hozzáadjuk a zsírt és a tojássárgáját, és kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
  3. A tésztát kivesszük, és Glutenno Dolce Vita süteményliszttel meghintett deszkán kb. 2 cm magas tésztáalappá lapítjuk. Ezt megtehetjük úgy is, hogy folpackkal letakarjuk, és nyújtófával kinyújtjuk a tésztát, de sokkal egyszerűbb, ha csak simán kézzel ellapogatjuk.
  4. A tetejét késsel bevágjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval apró pogácsákat szaggatunk belőle. A visszamaradó tésztahulladékot kézzel összenyomkodjuk – nem szükséges nagyon gyúrni – és újra kiszúrjuk.
  5. A pogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk – ez a mennyiség 2 db 30x40 cm-es sütőlemezen fog elférni. Langyos vízzel megspricceljük, és folpackkal letakarjuk, amíg a sütőt előmelegítjük 185 fokra.
  6. Ha a sütő forró, a pogácsák tetejét megkenjük a vízzel elkevert tojással, vigyázva, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás.
  7. A tepsit betesszük a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük benne a pogácsát.

 

Kb. 70 db apró pogácsa lesz belőle.

Hozzászólás írása