Túrós pogácsa

Szerző: Anita 2020/07/27 0 Hozzászólás(ok)

Édesanyám receptje, aki ugyan nem lisztérzékeny, de a kedvemért időnként nekilát gluténmentes liszttel sütni-főzni. Hát kérem, ez az apró pogácsa olyan, hogy – saját keserves tapasztalat – borkóstolón például nem ajánlott a társaságban körbekínálni, ugyanis félő, hogy mire a zacskó visszaér, nem lesz benne egyetlen árva pogácsa sem, sőt, még az előrelátóan zsebre dugott darabokat is elkunyerálják.

 

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 12,55 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt
  • 1½ teáskanál szárított élesztő
  • 1½ teáskanál só
  • 25 dkg puha vaj vagy kókuszzsír
  • 25 dkg túró
  • 2 tojás
  • a kenéshez 1 tojás, villával enyhén felverve
  • a nyújtáshoz Dolce Vita süteményliszt

Elkészítés: 

 

  1. A száraz hozzávalókat, azaz a liszteket, az élesztőt és a sót elkeverjük egy nagy tálban.
  2. Hozzáadjuk a vajat, a túrót és a tojásokat, és az egészet összegyúrjuk.
  3. A kapott bucit folpackba csomagoljuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Másnap előmelegítjük a sütőt 200 (gázsütőn 6-os fokozat) fokra, és sütőpapírt terítünk 2 nagy sütőlemezre.
  5. Egy gyúródeszkát vagy szilikonos gyúrólapot magunk elé terítünk, sütiliszttel alaposan megszórjuk. A tésztát ketté osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
  6. Az egyik tésztafelet magunk elé tesszük, és egy nagy darab folpackot borítunk rá, majd azon keresztül vékonyan kinyújtjuk egy kb. 40x45 cm-es téglalapra. A kapott tésztát tojással vékonyan megkenjük, majd a rövidebb oldalánál fogva félbehajtjuk, mint egy könyvet. 90 fokkal elforgatjuk, tojással itt is megkenjük, és ezt is félbehajtjuk. Letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
  7. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és sütőpapírral kibélelünk 2 nagy sütőlemezt.
  8. A tésztát sütiliszttel meghintett gyúródeszkán, folpackkal letakarva ujjnyi vastagra nyújtuk, majd apró, kb. 2½ cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle.
  9. A pogácsákat megkenjük a tojással, majd a tepsire ültetjük, egymástól kb. 1 cm távolságra. 25 perc alatt megsütjük.

 

Kb. 60 darab lesz belőle.

Hozzászólás írása