Élesztőmentes, zabos kenyér
A világ legegyszerűbb receptje: nem kell hozzá dagasztógép, nincs kelesztési idő, rutintalan kenyérsütők bátran fogjanak hozzá! Ez a kenyérke csupa jóság: puha, jól szeletelhető, jól fagyasztható, és élelmi rostban kifejezetten gazdag, magas tápértékű finomság.
Hozzávalók:
- 25 dkg Alba fehér cipó kenyérliszt
- 10 dkg zabliszt
- 1 evőkanál lenmag, durvára darálva (elhagyható)
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 kis pohár kefír
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- 1,4 dl víz
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 185 fokra. Finoman kiolajozok egy kisebb kenyérsütő formát.
- : először összekeverem a száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, a lenmagot, a szódabikarbónát és a sót. Egy kancsóban pedig elvegyítem a folyadékokat: a kefírt, az olívaolajat, a citromlevet és a vizet. Az egészet hozzáöntöm a lisztes keverékhez, elkeverem, és már öntöm is az előkészített formába.
- Az előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt sül meg.