Vegán dulce de leche (tejkaramellakrém)
Ez a dél-amerikai karamellkrém régi kedvencem – szerintem palacsintában kenterbe veri a Nutellát –, de mi már jó ideje visszafogjuk a tejtermékek fogyasztását, márpedig ez tejből (sokszor sűrített tejből) készül. Ám a leleményes kisdobos nem adja fel, főleg, mióta egyre több helyen kapható sűrű, zsíros kókusztej. Merthogy ez a verzió abból készül. Krémes, édes bűnbeesés.
HOZZÁVALÓK (1 kis üveghez):
- 1/2 liter zsírosabb kókusztejkonzerv
- 30 dkg nádcukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés:
- Minden hozzávalót beleteszünk egy lábosba.
- Elkeverjük, felforraljuk, majd alacsony tűzön kb. 1 órán át főzzük.
- Közben néha megkeverjük. Ezalatt az idő alatt a krém besűrűsödik, és elkezd karamellizálódni.
- Ha már jó sűrű és sötétbarna, lehúzzuk a tűzről, és egy kis üvegbe töltjük. Ennyi, készen vagyunk, mehet a hűtőbe, lehet rájárni.
MIRE HASZNÁLHATOD?
-
Piték, sütemények töltelkébe
-
Palacsintába
-
Házi müzli tetejére locsolva
-
Fagylaltra, friss gyümölcsökre