Mindennapi kenyerünk: Alba fehér cipó

Szerző: Anita 2018/10/16 0 Hozzászólás(ok) Kenyérfélék,

Nekünk ez a mindennapi kenyerünk, és a vásárlóink is ezt szeretik legjobban. Profik is használják:  sütik pékségek, vásárolják éttermek, pizzériák, és hát van is rá okuk: puha, illatos, igazi kenyeret idéző ropogós-cserepes héjú finomság. 

 

Hozzávalók: 

 • 25 dkg Alba fehér cipó lisztkeverék

 • 1 teáskanál szárított élesztő (vagy feleennyi friss élesztő)

 • 1 teáskanál cukor

 • 1/2 teáskanál só

 • 1 evőkanál olaj

ELKÉSZÍTÉS: 

 1. A lisztet keverőtálba szórjuk az élesztővel a cukorral és a sóval. Elkeverjük. 

 2. Hozzáöntünk 2,1 dl langyos vizet, és spatulával vagy kézi robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Ragacsos, sűrű, nokedlitészta-állagú masszát kapunk. Gyakorlott búzalisztes kenyérsütők, figyelem: nem kell hozzá lisztet tenni, ennek a tésztának ilyennek kell lennie!

 3. Hozzáadjuk az olajat, és ezzel is keverjük 1-2 percig. 

 4. A masszát sütőpapíros tepsire fordítjuk, és a hosszúkás kenyeret formázunk belőle. Ehhez azt kell, hogy a kezünk vizes legyen, mert így nem fog ráragadni a tészta. Jegyezzük meg: a búzalisztnél mindig lisztezünk, a gluténmentes lisztnél pedig legtöbbször vizezünk ahhoz, hogy dolgozni tudjunk a tésztával. 

 5. A vizes tésztára lazán folpackot borítunk, és nem huzatos helyen, a konyha hőmérsékletétől és az évszaktól függően 30–60 percig kelni hagyjuk. Kell hozzá némi rutin, hogy felismerjük, mikor kelt meg a tészta, de néhány alkalom után bele lehet jönni. Azt kell látnunk, hogy történt némi térfogatnövekedés, de ez a tészta sosem lesz a kétszerese a kiindulási tésztának, mert nagyon vizes. Szóval annyit látunk csak rajta, hogy picit nőtt, és a felülete lazább, puhább lett - azaz az élesztő elkezdte fellazítani. Ha viszont tele van kipukkadt kis buborékokkal, akkor sajnos már túlkelt, ilyenkor össze fog esni a sütőben.  

 6. Ha úgy látjuk, hogy a tésztánk hamarosan sütésre kész, előmelegítjük a sütőt. A ropogós héjú kenyér gőzös közegben készül, ezért ha a sütőnknek van gőz funkciója, használjuk, ha pedig nincs, akkor készítsünk be a sütő aljába egy tepsit - ide öntjük majd a forró vizet. Az ajánlott hőfok 220-230 C. 

 7. Ha a sütő kellően felforrósodott, betesszük a kenyeret. Mehet a gőz funkció, vagy pedig a bekészített tepsi aljába 1,5 dl víz. A sütő hőfokát vegyük vissza 210 fokra, és 30-35 percig ne nyissuk ki az ajtaját. 

 8. Az idő leteltével nyissuk ki az ajtót, nézzünk rá a kenyérre, és engedjük ki a gőzt a sütőből. Még további 10-15 percig süssük a kenyeret, aztán vegyük ki, és rácson hűtsük ki teljesen. Figyelem: a még meleg gluténmentes kenyér tésztája ragacsos, ilyenkor még nem érdemes felvágni! Én is emlékszem, hogy milyen isteni a frissen sült, meleg kenyér, de ennek most már csak az emlékeimben örülhetek, ez van. És arra is emlékszem, hogy mindig fájt is utána a hasam, úgyhogy inkább nem vágyakozom.

Jó étvágyat mindenkinek!  

Nézd meg videón!

 

 

 

 

Hozzászólás írása