Házi müzli

Szerző: Anita 2020/08/03 0 Hozzászólás(ok)

Rendhagyó recept, ugyanis – az eddigi szokásokkal ellentétben – szükség van hozzá egy olyan eszközre, amely nélkül nem lehet elkészíteni: egy gabonpelyhesítőre. Ez persze egy komoly beruházás, ám ha valóban ki tudjuk használni - azaz ha sok müzli és gabonapehely fogy a háztartásunkban - viszonylag gyorsan visszahozza az árát.

Amióta megvan, nem költök gluténmentes müzlire, amelyek ráadásul tele vannak cukorral és glükózsziruppal. Inkább magam készítem az egészséges és finom reggelit. Ez az alaprecept bármikor módosítható, egyéni ízlés szerint variálható. Ja, és a házi müzli ajándéknak is remek ötlet! 

 

 HOZZÁVALÓK: 

  • 10 dkg gluténmentes zab
  • 5 dkg gluténmentes hajdina
  • 5 dkg gluténmentes köles
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg mazsola
  • további aszalt gyümölcsök ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Előkészítem a zabot, a kölest és a hajdinát: beleszórom egy-egy szűrőbe, hideg vízzel alaposan átöblítem, és utána papírtörlőn leszárogatom, majd egy száraz, lehetőleg öntöttvas serpenyőben kevergetve finoman megpirítom.
  2. Ezután jöhet a pelyhesítés: a gépbe szórok mindent, sorban egymás után. Néhány perc alatt készen is vannak a friss pelyhek.
  3. A háromféle pelyhet egymás után beleszórom egy üvegbe. Alulra kerül a zabpehely, rá a köles, arra a hajdina. Rászórom még a mandulát és a mazsolát is, és készen is vagyok.
  4. Az elkészült müzlit aztán többféleképpen használhatom. Egyrészt megfőzhetem reggeli kásának – a pelyhesített, inkább darás állagú köles miatt még akkor is krémes lesz, ha tej helyett csak simán vízben főzöm. De főzés nélkül is nagyon finom: ilyenkor célszerű előző este hideg vízbe áztatni, és másnap reggel megenni, friss gyümölcsökkel, mézzel, rizs- vagy juharsziruppal ízesítve, kevés ghível a tetején.
  5. További ízvariációk: tökéletesen passzol hozzá egy kis vanília vagy fahéj, de kakaóporral vagy karobbal is érdemes megkóstolni. Nagyon finom úgy is, ha meglocsoljuk 1-2 teáskanál dió-, mák- vagy pl. mogyoróolajjal. 

Hozzászólás írása