Minden idők legfinomabb szilvás sütije

Szerző: Anita 2020/08/14 0 Hozzászólás(ok)

Régóta ez a kedvenc szilvás sütim, és nem vagyok vele egyedül: a legtöbb visszajelzést ez az édesség kapta, amióta csak megosztom veletek a receptjeimet. Mi lehet a siker titka? Talán az, hogy a tésztája nagyon vékony, és tele van gyümölccsel, aminek a leve a sütőben jól átjárja a tésztát, így tulajdonképpen olyan, mintha egy könnyű gyümölcspuding lenne az egész.

        Alaprecept, és mint ilyen, saját ízlés szerint módosítható: én pl. szoktam úgy is sütni, hogy még egészségesebb legyen, hogy a süteményliszt 15-20%-át kiváltom valamilyen teljes őrlésű liszttel (cirokliszt, kölesliszt, zabliszt), de mandulaliszttel is nagyon finom. A cukor helyett pedig bármilyen cukorhelyettesítő, még a méz is jól működik benne. 

        A gyümölcsöket is variálhatjuk - a fotón látható sütiben most új felfedezettemmel, egy kevés fekete berkenyével dúsítottam a szilvát -, a lényeg, hogy összesen kb. 35-40 dkg lédús gyümölcs legyen a megadott mennyiségű tésztára szórva. 

Hozzávalók egy 24 cm-es formához: 

  • 15 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 10 dkg + 1 evőkanál cukor (vagy cukorhelyettesítő)
  • 12 dkg vaj, margarin vagy kókuszzsír, szobahőmérsékleten
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 10-12 nagy szem szilva
  • opcionálisan: 1 marék szeder, áfonya vagy fekete berkenye
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. Előmelegítem a sütőt 175 fokra. Kivajazok, rizsliszttel finoman meghintek egy 24 cm-es formát. 

2. A lisztet elkeverem a sütőporral és a sóval egy kis tálkában. 

3. A cukrot – az 1 evőkanál kivételével – és a vajat robotgéppel habosra keverem kb. 10 perc alatt. 

4. Egyesével hozzáadom a tojásokat, ezekkel is habosítom a krémet kb. 5 percig. 

5. Közben megmosom, kettévágom és kimagozom a szilvát, és összekeverem a citromlével. A maradék cukrot elkeverem a fahéjjal egy kis tálkában.  

6. Visszatérek a krémhez: a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra kapcsolom, és lassan belekanalazom a sütőporos lisztet. 1-2 perc alatt simára keverem a tésztát. 

7. A tésztát belesimítom az előkészített formába. Nem lesz vastag, de spatulával el lehet teríteni. 

8. A felezett oldalukkal lefelé rásorakoztatom a szilvafeleket. 

9. Megszórom a fahéjas cukorral, és beteszem az előmelegített sütőbe 50-55 percre (tényleg kell ennyi, mert lassan sül, és a szilva nagyon lédús). 

10. Ha kész, megvárom, amíg kihűl, utána tálalom. Ez fontos, ugyanis melegen nagyon törékeny a tészta! Szerintem másnap, vagy legalábbis jó néhány óra elteltével a legfinomabb, amikor a szilva finom szaftja teljesen beleszivárog a tésztába.

  •  

 

Hozzászólás írása