-
A kosarad üres!
Régóta ez a kedvenc szilvás sütim, és nem vagyok vele egyedül: a legtöbb visszajelzést ez az édesség kapta, amióta csak megosztom veletek a receptjeimet. Mi lehet a siker titka? Talán az, hogy a tésztája nagyon vékony, és tele van gyümölccsel, aminek a leve a sütőben jól átjárja a tésztát, így tulajdonképpen olyan, mintha egy könnyű gyümölcspuding lenne az egész.
Alaprecept, és mint ilyen, saját ízlés szerint módosítható: én pl. szoktam úgy is sütni, hogy még egészségesebb legyen, hogy a süteményliszt 15-20%-át kiváltom valamilyen teljes őrlésű liszttel (cirokliszt, kölesliszt, zabliszt), de mandulaliszttel is nagyon finom. A cukor helyett pedig bármilyen cukorhelyettesítő, még a méz is jól működik benne.
A gyümölcsöket is variálhatjuk - a fotón látható sütiben most új felfedezettemmel, egy kevés fekete berkenyével dúsítottam a szilvát -, a lényeg, hogy összesen kb. 35-40 dkg lédús gyümölcs legyen a megadott mennyiségű tésztára szórva.
1. Előmelegítem a sütőt 175 fokra. Kivajazok, rizsliszttel finoman meghintek egy 24 cm-es formát.
2. A lisztet elkeverem a sütőporral és a sóval egy kis tálkában.
3. A cukrot – az 1 evőkanál kivételével – és a vajat robotgéppel habosra keverem kb. 10 perc alatt.
4. Egyesével hozzáadom a tojásokat, ezekkel is habosítom a krémet kb. 5 percig.
5. Közben megmosom, kettévágom és kimagozom a szilvát, és összekeverem a citromlével. A maradék cukrot elkeverem a fahéjjal egy kis tálkában.
6. Visszatérek a krémhez: a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra kapcsolom, és lassan belekanalazom a sütőporos lisztet. 1-2 perc alatt simára keverem a tésztát.
7. A tésztát belesimítom az előkészített formába. Nem lesz vastag, de spatulával el lehet teríteni.
8. A felezett oldalukkal lefelé rásorakoztatom a szilvafeleket.
9. Megszórom a fahéjas cukorral, és beteszem az előmelegített sütőbe 50-55 percre (tényleg kell ennyi, mert lassan sül, és a szilva nagyon lédús).
10. Ha kész, megvárom, amíg kihűl, utána tálalom. Ez fontos, ugyanis melegen nagyon törékeny a tészta! Szerintem másnap, vagy legalábbis jó néhány óra elteltével a legfinomabb, amikor a szilva finom szaftja teljesen beleszivárog a tésztába.