Olajbogyós gyökérkenyér

Szerző: Anita 2018/11/04 0 Hozzászólás(ok) Kenyérfélék,

Olivas Gyokerkenyer

Glutén-, tej- és tojásmentes kenyérke, a fekete olajbogyótól viszont ízben annál gazdagabb!

HOZZÁVALÓK:

 • 1 tasak Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
 • 1 teáskanál cukor
 • 1 csapott teáskanál só
 • 1 teáskanál szárított élesztő
 • 2 evőkanálnyi magozott fekete olajbogyó, apróra vágva
 • 2 evőkanál kókuszolaj

ELKÉSZÍTÉS:

 1. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sóval és az élesztővel egy nagy keverőtálban.
 2. Hozzácsorgatjuk a vizet, és spatulával vagy kézi robotgéppel elkeverjük a tésztát.
 3. Hozzácsorgatjuk az olajat, és belekeverjük az apróra vágott olajbogyót is. Ragacsos, sűrű nokedliszerű tésztát fogunk kapni.
 4. Bucivá egyengetjük, aztán a tálat letakarjuk, és a tésztát kelni hagyjuk kb. 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő a térfogata.
 5. Sütés előtt 20 perccel előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). Ha van pizzakövünk, betesszük, a sütő aljába pedig bekészítünk egy kisebb tepsit.
 6. Ha a tészta megkelt, magunk elé terítünk egy nagy darab sütőpapírt, és vizes kézzel kettévesszük a tésztát. Egymástól tenyérnyi távolságra tesszük őket a papírra, és vizes kézzel hosszúkás rúdra formázzuk őket. A felületüket simára simogatjuk, aztán haránt alakban csíkokat rajzolunk rá egy statulával vagy az ujjunkkal - így lesz meg a jellegzetes gyökérkenyér-forma.
 7. Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, vízforralóban, 2 dl vizet forralunk.
 8. Sütőkesztyűt húzunk, a sütőpapír alá csúsztatjuk a pizzalapátot, majd megfogjuk, és sütőpapírostul becsúsztatjuk a kenyereket a forró pizzakőre.
 9. Gyorsan becsukjuk a sütőajtót, de még annyira kinyitjuk, hogy az alsó tepsibe beleöntsük a forró vizet. Vigyázat, forró gőz fog felcsapni, ezért ne hajoljunk túl közel az ajtóhoz!
 10. A sütő hőfokát 205 fokra mérsékeljük, és kb. 40 perc alatt megsütjük a kenyereket. Ha készen vannak, rácsra tesszük őket, és csak azután vágjuk fel, ha már teljesen kihűltek.

2 db kb. 22 dkg-os kenyér lesz belőle

Hozzászólás írása