Mákos zserbó

Szerző: Anita 2019/12/06 0 Hozzászólás(ok)

 

Valljuk be őszintén: gluténmentes bejglit sütni nem egyszerű dolog. A gluténmentes élesztős tészta ugyanis rugalmatlan, így nem lehet igazán szépen formázni, tekerni. És ha még ez nem lenne elég, akkor ott a nem túl szép látvány: a kelesztés vagy a sütés során mindig, de mindig megreped a bejgli tésztája. Ez van, ezt el kell fogadni. Cserében viszont legalább nagyon finom, és büntetlenül lehet enni - szóval én azért be szoktam vállalni az esetleges szépséghibákkal együtt. Ha viszont a küllem is fontos, akkor az én válaszom a mákos bejglire ez a zserbó: ez istenien mákos, a szilvalekvártól szaftos,  az apró kis falatok pedig nemcsak valódi ízbombák, hanem még csodaszépek is.

Hozzávalók: 

 

A tésztához: 

  • 25 dkg Glutenno Alba fehér cipó liszteverék

  • 15 dkg Glutenno Dolce Vita gluténmentes süteményliszt

  • 1 nagy csipet só

  • ½ teáskanál szárított élesző

  • ½ teáskanál sütőpor

  • 4 dkg porcukor

  • 20 dkg hideg vaj, kis kockákra vágva

  • 2 tojássárgája

  • 0,8 dl tej vagy víz

  • A töltéshez: 

  • 30 dkg darált mák

  • 20 dkg cukor

  • 1 citrom reszelt héja

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • ½ kg áfonya-vagy szilvalekvár

  • A tetejére:

  • 1 tojásfehérje

  • 1-2 evőkanál porcukor

a tepsihez kevés olaj, a nyújtáshoz Glutenno Dolce Vita süteményliszt

Elkészítés:

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, a sót, a szárított élesztőt, a sütőport és a porcukrot összekeverjük egy tálban. 

  2. Hozzáadjuk a hideg, apró kockákra vágott vajat, kézzel elmorzsoljuk, aztán a tojássárgákkal és a vízzel gyorsan összegyúrjuk. 

  3. A kapott tésztabucit folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. 

  4. Közben a töltelékhez a darált mákot elekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a fahéjjal. 

  5. Előkészítünk egy 23x33 cm-es tepsit, és vékonyan kiolajozzuk. 

  6. A hűtőből kivesszük a tésztát, és 5 db egyforma részre vágjuk. 4 darabot folpackba csomagolva visszateszünk, az ötödiket pedig Glutenno Dolce Vita süteményliszttel meghintett deszkán kb. akkorára kinyújtjuk, mint a tepsi - az nem baj, ha az első lap körben 1-1 cm-rel nagyobb. Ne ijedjünk meg, nagyon vékony tésztalapot kapunk, ami sütés közben kicsit fel fog puffadni. Ha nyújtás közben elszakadna, akkor sincs gond: egyszerűen tapasszuk össze a tésztadarabokat. Segítség lehet, ha egy sütőpapír alatt nyújtjuk a tésztát, de rutinosabbak csinálhatják csak simán, liszttel meghintve.

  7. A tésztalapot áttesszük a tepsibe, és egyenletesen elkenjük rajta a lekvár ¼ részét, arra pedig rászórjuk a mákos keverék ¼ részét. 

  8. Sorban ugyanígy kinyújtjuk az összes tésztalapot, és rétegezzük őket a lekvárral és a darált mákkal. 

  9. A legfelső tésztalapot villával megszúrkáljuk, és felvert tojásfehérjével vékonyan átkenjük.

  10. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverés nélkül. Amíg melegszik, a zserbót szobamőmérsékleten pihentetjük. 

  11. Ha a sütő felforrósodott, betesszük a tepsit, és kb. 45 perc alatt megsütjük a süteményt. Csak akkor vesszük ki a tepsiből, amikor már teljesen kihűlt – a legjobb, ha 1 éjszakát lefedve állni hagyjuk.

  12. A kész sütire porcukrot szitálunk, és kis téglalapokra vágva tálaljuk. 

                            Kb. 48 kis szelet lesz belőle

Hozzászólás írása