Kókuszkocka

Szerző: Anita 2019/12/06 0 Hozzászólás(ok)

 

 

 

 

 

Családi kedvenc, és nincs karácsony, amikor ne sütné meg valaki. Mindig beosztjuk, hogy ki mit süt, de az sem baj, ha ebből mindenki készít egy adaggal - olyan még nem volt, hogy megmaradt volna belőle bármennyi is. Mivel nagyon egyszerű az elkészítése, jó szívvel ajánlom kezdő gluténérzékenyeknek, na meg azoknak is, akik kissé túlterhelték magunkat az év végi hajszában, és kevés idejük maradt a sütésre. A receptben leírt módon készítve, ez az emeletes verzió valamennyivel gyorsabb a hagyományosnál, hiszen feleannyi süteményt kell mártogatni és kókuszba hempergetni. Elrontani szinte lehetetlen, az íze pedig mindenkit magával fog ragadni! 

Hozzávalók: 

A piskótához: 

  • 8 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • ¼ teáskanál só
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 20 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt (vagy 12 dkg rizsliszt, 
    5 dkg burgonyakeményítő és 3 dkg tápiókakeményítő keveréke)
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 9 dkg vaj, megolvasztva

A csokimázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé, felaprítva
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 30 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor

A hempergetéshez: 

20 dkg kókuszreszelék 

Elkészítés: 

  1. Kivajazunk, és sütőpapírral kibélelünk egy 23x33 cm-es tepsit. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). 
  2. Egy nagy tálban robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk a tojásokat, a cukrot, a mézet és a sót, az utolsó percben hozzákeverjük a vaníliakivonatot.
  3. A lisztet a tojáshabra szitáljuk, és fakanállal beleforgatjuk. Óvatosan beleforgatjuk az olvasztott vajat is. 
  4. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
  5. Közben elkészítjük a csokimázat. A csokit, a vajat és a tejet gőz fölött összeolvasztjuk, majd belekeverjük a porcukrot és a kakaóport.
  6. Ha a tészta teljesen kihűlt, vágódeszkára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a hosszabb oldalánál kettévágjuk.
  7. Az egyik lapot megkenjük kb. 8 evőkanál csokimázzal. Rátesszük a másik lapot. A maradék csokimázba keverünk 2 evőkanál forró vizet, így könnyebb lesz vele dolgozni.
  8. Az emeletes tésztát 20 db négyzetre vágjuk, majd kettesével a csokimázba, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
  9. A sütiket rácsra sorakoztatjuk, és megvárjuk, amíg a máz kicsit rájuk szikkad.

    20 kocka lesz belőle

Hozzászólás írása