• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Egy tészta két tekercs

Egy tészta két tekercs

A kakaós csigát mindenki szereti, ugye? A blundel tésztát hajtogatni viszont szerintem elég kevesen, pláne, ha gluténmentes, azaz szakadós és engedetlen tésztáról van szó. Úgyhogy ez most egy sima kelt tésztás tekercs, és ha már a tészta ilyen szimpla, akkor legalább a töltelék legyen extra és dupla: az egyik tekercsben csokidarabokkal és meggyel bolondítottam meg a kakaót, a másikban pedig fahéjjal és körtével kevertem el a darált diót. A töltelékek persze még tovább variálhatók, akár gyümölcs nélkül, csak sima kakaós és diós töltelékkel is nagyon finomak. A kelt tészta nem mumus, csak egy kis rutin kell hozzá, bízzatok magatokban!

Tovább a teljes bejegyzéshez
383 Hits
0 hozzászólás

Kovászos fehér cipó

Kovászos fehér cipó

Szögezzük le az elején: igazán jó gluténmentes kenyeret sütni önmagában, (értsd: élesztővel) is művészet. Gluténváz nélkül – ami dagasztás során jön létre egy jól kidolgozott búzalisztes tésztában – már a sima élesztős tésztának sincs könnyű dolga: a légbuborékoknak egész egyszerűen nincs mibe kapaszkodniuk. Részemről le a kalappal mindazok előtt, akik erre vállalkoznak, legyen szó kényszerről vagy a sokak által szapult "divatdiétáról", szerintem egyre megy. 

Magammal szemben persze magasabb a mérce: miután sikerült kidolgoznom az Alba fehér cipó lisztkeveréket, azt hiszem, a 'gluténmentes és finom kenyér' című projektet kipipálhatom: az ezzel készült élesztős kenyereim ízére még senki sem panaszkodott, és nemcsak háztartásokban használják mindennap, hanem pékségek és sokcsillagos éttermek is sütik belőle a finomságokat. 

A vásárlók felől azonban egyre inkább jön az igény: szeretnének igazi kovásszal készült, élesztőmentes kenyeret enni. Pékforradalom zajlik ma az országban, és hát miért maradjanak ki a jóból a gluténérzékenyek? 

Arra már több mint egy éve rájöttem, hogy a gluténmentes lisztjeim remek kovászt adnak, ám sokáig nem akartam leírni a receptet. Hogy miért? Mert túl macerás, túl sok benne a változó, és nem biztos, hogy mindenkinek sikerülni fog. Továbbra is ezt gondolom: a kovászolt kenyér sütéséhez sok rutin kell. Ismerni kell a tésztát, hiszen a tapintása és az illata segít például abban, hogy mikor áll készen a sütésre. Kezdő sütőként be kell kalkulálni: biztosan lesz keletlen vagy éppen túlkelt, egyenetlen bélzetű, lyukakkal vagy kráterekkel tarkított kenyerünk. Ugyanakkor, ha elszántak vagyunk, 5-10 próbálkozás után már egyre jobb eredményre számíthatunk, és a semmihez sem hasonlítható illat, a fantasztikusan lágy bélzet és a ropogós héj biztosan kárpótol a korábbi sikertelenségekért. 

Ja, és egy vigasztipp: a rosszul sikerült kenyereket érdemes felszeletelni, megszárítani és ledarálni: gluténmentes zsemlemorzsa szinte sehol sem kapható, annak pedig ez kiváló. 

Tovább a teljes bejegyzéshez
333 Hits
0 hozzászólás

Zabpelyhes-almás palacsinta

Zabpelyhes-almás palacsinta

Azt mondják, az ember hét évente megváltozik. Én nem tudom, de az biztos, hogy évekig nem tudtam egyetlen falatot sem enni reggelente, ám az utóbbi időben kizárt, hogy ne egyek valamit, mielőtt elindul a nap. Amikor kiderült a gluténérzékenységem, már masszívan a reggelizők táborába tartoztam, így aztán nem volt kérdés, hogy a megtartom a szokásos szendvics-reggelimet, csak a kenyeret cserélem ki a saját sütésű gluténmentesre. De szoktam kását is reggelizni - a pelyhesített köles, zab vagy hajdina nagyon finomak, főleg télen.

A palacsinta a mi családunkban nem reggeli, hanem inkább ebéd fogás, egy kiadósabb leves után tökéletes befejezés. Ez a zabpelyhes palacsinta ezzel szemben inkább reggelire esik jól. Tudom, ez amerikai szokás, de ebben a formában – azaz almával és zabpehellyel dúsítva – nekem jöhet, na persze inkább hétvégén, amikor több időnk van. Egészséges luxusreggeli hétvégére.


HOZZÁVALÓK (2 személyre, kb. 10 db kisebb palacsintához): 
  • 10 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt (kapható: ITT)
  • 5 dkg gluténmentes zabpehely
  • 1 alma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • 1 nagy csipet fahéj 
ELKÉSZÍTÉS: 

Beleszórom a lisztet egy tálba, és összekeverem a zabpehellyel. 

Hozzáreszelem az almát – én héjastul szoktam, persze aki nem szereti, hámozza meg a gyümölcsöt. 

Belenyomom egy fél citrom levét. 

Hozzáadok egy egész tojást. 

Majd 2 dl vizet. 

Jöhet az édesítés: én most 1 teáskanál mézet csurgattam bele. 

Összedolgozom a masszát, aztán egy tapadásmentes serpenyőben kevés olajat hevítek, és evőkanállal beleadagolom a sűrű tésztát. 

A masszát ellapítom, és mindkét oldalán 2-3 percig sütöm. 

Ha készen vannak, azaz aranybarnára sültek, azonnal tálalom őket - friss gyümölccsel, akár kompóttal is isteni. 

 

 

 

Tovább a teljes bejegyzéshez
235 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes kölespelyhes kenyér

Gluténmentes kölespelyhes kenyér

Lassabb felszívódású, alacsonyabb glikémiás indexű, tehát egészségesebb kenyér sütésekor mindig dúsítom ezzel-azzal az Alba fehér cipó lisztet. Bár azért el kell mondanom, hogy már maga a lisztkeverék is tartalmaz teljes őrlésű liszteket: cirokliszt és barna rizsliszt is van benne. A lisztkeverék feljesztésekor mindenképpen szerettem volna köleslisztet is használni, hiszen nagyon egészséges gabona, tele vitaminnal és ásványi anyaggal, ám kiderült róla, hogy viszonylag magas zsírtartalma miatt gyorsan avasodik, emiatt lemondam róla. Frissen őrölve azonban nagyon finom és nagyon tápláló - ezért én ezt így, pehely formájában szoktam beletenni a kenyerembe. 

Tovább a teljes bejegyzéshez
256 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes négymagos bagett

Gluténmentes négymagos bagett
Egy budapesti kézműves pékség készít olyan félbarna kenyeret, aminek a tésztájába négyféle magot: szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot és mákot kevernek. Mivel én gluténérzékenyen kimaradok a hazai kenyérforradalomból, sajnos ezt a finomságot sem tudom megkóstolni. Helyette viszont megsütöm magamnak - és bár nem tudom, hogy milyen az eredeti, abban biztos vagyok, hogy ez is nagyon finom. 

 

Nézd meg videón, hogy készítem:

 

Tovább a teljes bejegyzéshez
659 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes zsúrkenyér

Gluténmentes zsúrkenyér

 

Puha, könnyű és inkább kalácsos: szerintem ilyen a finom zsúrkenyér. Gyerekkorom kedvence volt – nálunk minden Húsvétkor és Szilveszterkor ebből készültek a vendégváró kis szendvicsek, bár leginkább mi jártunk rájuk a testvéremmel –, de szerencsére most sem kell lemondanom róla. 
Aki teheti, az alábbi receptben a felhasznált víz felét helyettesítse tejjel, úgy még finomabb kenyere lesz. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
1065 Hits
0 hozzászólás

A tökéletes bögrés meggyes süti glutén- és tejmentesen

A tökéletes bögrés meggyes süti glutén- és tejmentesen
Meggyes süti nélkül nincs nyár, punktum. Ebben a sütiben imádom, hogy csodaszép, már-már elegáns, ugyanakkor baromi egyszerű elkészíteni, ugyanis ez egy szimpla bögrés, kimérős süti. A tészta robotgép nélkül, csupán egyetlen tálban összeállítható, mosogatni is alig kell utána.
Még két fontos szolgálati közlemény: a meggyes réteg friss és fagyasztott gyümölcsből egyaránt elkészíthető, a méréshez használt bögre pedig 2,5 dl-s. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
470 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes tojásos nokedli

Gluténmentes tojásos nokedli

 

Számomra akkor kezdődik el igazán a tavasz, amikor megfőzöm az idei első tojásos nokedlit, és azt az erkélyen esszük meg egy nyugis hétvégén. Ma végre eljött ez a nap, és ezért nagyon hálás vagyok. Meg azért is, mert miközben főztem, végig azon gondolkodtam, hogy milyen sokat szenvedtem korábban, hogy normális, azaz nem papírízű, rizslisztes, nem kőkemény és nem is fojtóan száraz galuskát tudjak készíteni.
És bár a nokedli az Alba kenyérlisztből is nagyon finom, én legtöbbször mégis a Napoli pizzalisztből készítem, mert ezt kifejezetten tésztafélékhez fejlesztettem ki. A teljes őrlésű cirokliszt és a barna jázminrizsliszt mellett tettem bele csicseriborsólisztet is - ennek magasabb a fehérjetartalma, és kicsit rugalmasabb, nyújthatóbb tésztát eredményez. 

HOZZÁVALÓK (2-3 adag): 

A galuskához: 

Az összeállításhoz: 

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojás

a tálaláshoz ecetes-cukros fejes saláta

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A lisztet beleszórom egy tálba. Adok hozzá egy csipet sót. 

2. Ráütöm a tojást. 

3. Beleöntöm a vizet, és spatulával simára keverem a tésztát. 

4. A kolozsvári szalonnát apró kockákra vágom. 

5. Egy nagyobb fazékban sós vizet teszek fel a nokedlinek. Egy serpenyőben közben pörcösre pirítom a szalonnakockákat 1 evőkanál olajon. 

 6. A tojásokat egy tálba ütöm, villával kicsit elhabarom. 

7. Az elkészült szalonnapörcöket szűrőkanállal kiszedem. A serpenyőt félreteszem a benne lévő zsiradékkal együtt. 

8. Ha a víz felforrt, a fazékra ráteszem a nokedliszaggatót, és belefordítom a masszát. Egy spatulával átnyomom a tésztát a lyukakon. 

9. A galuskákat 3-4 percig főzöm - ezalatt szépen feljönnek a víz tetejére. 

10. A nokedlit leszűröm, hideg vízzel átöblítem, lecsepegtetem. 

11. Az elhabart tojásokhoz adok 2 evőkanálnyit a nokedli főzővizéből. 

 12. A serpenyőt visszateszem a tűzre, és belefordítom a nokedlit. 

 13. Összeforgatom a zsiradékkal, aztán ráöntöm a tojást. 

14. Ekkor már csak 2-3 percig főzöm, folyamatosan kevergetve, hogy a tojás krémes maradjon. Nem rántottát akarok csinálni, ezért időben le kell venni a serpenyőt a tűzről, főleg, mert az ilyen öntöttvas serpenyő még jó darabig megtartja a hőt, ezért könnyen túlfőhet benne az étel. 

15. Tálalok: a nokedli tetejére szalonnapörcöt szórok, és ecetes-cukros fejes salátát adok mellé. Szép az élet, éljen a tavasz! :) 

 

 

 

Tovább a teljes bejegyzéshez
974 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes almás pite

Gluténmentes almás pite
Szerintem az egyik legfinomabb házias sütemény: mindig ez ugrik be, ha otthonos ízekre vágyom. Évek óta így sütöm, és nemrég jöttem csak rá pontosabban egy kedves gluténérzékeny barátnőm hívta fel rá a figyelmemet –, hogy még egyszer sem fotóztam és írtam le a receptjét nektek, úgyhogy most pótolom.
Ez a süti viszonylag kevés cukrot és annál több gyümölcsöt tartalmaz - a töltelékben a cukor mennyisége persze ízlés, és az alma savanykássága szerint tovább növelhető vagy épp csökkenthető. 
 
Tovább a teljes bejegyzéshez
695 Hits
0 hozzászólás

Négymagos zsömle

Négymagos zsömle
A Rio barna cipó lisztkeverék kifejlesztésekor egyetlen szempont volt a szemem előtt: hogy olyan kenyeret lehessen sütni belőle, ami a tápláló, tartalmas barna kenyerekre – uram bocsá’ a rozskenyérre – emlékeztet. 
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ennek a kenyérnek semmi köze a rozskenyérhez, de mégis: a munka során nagyon finom ízű dolog született, amit annyira szerettünk mi és a tesztkóstolóink is, hogy úgy döntöttünk, a nagyközönség számára is elérhető lesz ez a keverék. Ezért kapott végül is dobozt, és került oda az Alba kenyér-, a Napoli pizza- és a Dolce Vita sütiliszt mellé.
 
Napokig puha és finom belőle a kenyér, és mivel könnyű és laza a tésztája, elbírja, ha ezzel-azzal még tartalmasabbá tesszük. Én most a kedvenc négyes magkeverékemmel, azaz a szezámmag-lenmag-mák-napraforgómag keverékkel dúsítottam - ez ízben és állagban is fantasztikusan passzol hozzá. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
533 Hits
0 hozzászólás

Farsangi fánk

Farsangi fánk

A gluténmentes, azaz a sikér nélküli kelt tészta – így a kenyér, a kalács vagy a fánk – készítése nem könnyű dolog. Ám megfelelő alapanyagokkal, valamint néhány fontos szabályt betartva érdemes nekilátnunk, mert a búzalisztes verziót megközelítően finom lehet az eredmény.

 Sikér nélkül

A gluténmentes pékáru és sütemény lelke a liszt – ha ebből sikerült megfelelőt találnunk, az már fél siker. Ugyanis a lisztben a gluténtartalom biztosítja szinte az összes olyan tulajdonságot, amitől egy tészta élvezhető és finom: ettől lesz rugalmas, nyújtható, puha, és ez adja a vázát, a szerkezetét is.

Egy jó gluténmentes lisztnek mindezt tudnia vagy legalábbis imitálnia kell, és ez soha nem megy egyféle gabonából készült lisztből, mindig többféle alapanyag – gluténmentes gabonák őrleménye, keményítők és adalékanyagok – keveréke szükséges hozzá.

 Süssünk, de miből?

Gyakorló gluténérzékenyek az évek során saját sikereiken és kárukon megtanulták, hogy számukra melyik a megfelelő lisztkeverék – melyikből sikerülnek  a kenyerek, mi a jó piskótákhoz, miből lesz finom a palacsinta. A kísérletező kedvűek már ott tartanak, hogy magunkak keverik a lisztkeveréket, egy-egy bizonyos típusú tésztára specializálva. Ám kezdőként ember legyen a talpán az, aki el tud igazodni a sok idegen alapanyag között.

Gluténmentes lisztkeverékekből kétfélét biztosan meg lehet különböztetni: kenyérlisztet és süteménylisztet. Ha jelen esetben fánkot fogok sütni, és tudom, hogy a fánktészta egy dús, tojással, tejjel, vajjal készülő tésztaféle, akkor azt is sejtem, hogy nem szükséges hozzá gluténmentes kenyérliszt, ugyanis a sok hozzáadott alapanyag miatt már adott, hogy lesz a tésztámnak teste, szerkezete. Tehát jobban teszem, ha süteménylisztet használok, mert az rendszerint kevesebb sikérpótló adalékanyagot tartalmaz, így könnyebb, légiesebb tésztát fogok kapni. Persze azért ez sincs kőbe vésve, erősen függ az adott liszt összetételétől. Saját tapasztalat, hogy érdemes még a süteménylisztet és a kenyérlisztet fele-fele arányban keverni. Ezzel picit nehezebb lesz a tészta, viszont tovább marad rugalmas a már kisütött fánk, tehát ha nem frissen sülve esszük otthon a bableves után, hanem mondjuk egy délutáni uzsonnán, akkor ez a jó választás.

 

Farsangi fánk recept - lásd a hajtás után!
Tovább a teljes bejegyzéshez
784 Hits
0 hozzászólás

10 perces fánk

10 perces fánk
Összekeverni és kisütni kb. 10 perc munka. Mégis, valójában inkább 2 perces fánknak kellene nevezni, mert kb. ennyi idő alatt meg lehet enni ezt a finomságot. Még akkor is, ha csak hárman vannak rá.
És hogy milyen ez a fánk? Habkönnyű, szuperfinom, villámgyors, pofonegyszerű. Több összetett szóval most nem jellemezném, jöjjön helyette a tuti recept. Na jó, még annyit, hogy élesztőmentes. Tessék nekilátni, érdemes miatta bebüdösíteni a konyhát. Sőt, ha kókuszzsírban sütjük, nem is lesz tőle büdös.

Tovább a teljes bejegyzéshez
1350 Hits
0 hozzászólás

Egy tészta, három ciabatta

Egy tészta, három ciabatta

Holnap, október 16-án lesz a Kenyér Világnapja. Ilyenkor a pékek azzal hívják fel a figyelmet a munkájukra, hogy ajándékozásra is sütnek kenyereket, nemcsak eladásra. Jó házipékként én is követem a hagyományt, és a szokásos Alba alaptésztámat kicsit módosítva ezúttal három kisebb ciabattát sütöttem: egyet magunknak, a másik kettőt pedig megkapta egy-egy gluténérzékeny ismerősünk. És hogy még egy kicsit csavarjak a dolgon, a háromféle tésztából három ízt csináltam: az elsőt meghagytam önmagában, hiszen a Glutenno Alba kenyér úgy is isteni, a másodikat aszalt paradicsommal, a harmadikat pedig olajbogyóval kevertem össze. 

B2ap3 Thumbnail Ciabatta10

Tovább a teljes bejegyzéshez
671 Hits
0 hozzászólás

Kelt kakaós csiga

B2ap3 Thumbnail Kakaos 13

 

 

Hosszú küzdelem eredménye ez a recept. Régen, a gluténérzékenységem előtt nagyon finnyás voltam: kakaós csigát például csak bizonyos pékségekből voltam hajlandó enni, ahol tudtam, hogy valóban vajjal készített blundel tészta az alapja, nem pedig húzómargarinnal és lisztjavítószerekkel felfújt vacak. A gluténmentes blundel tészta viszont szerintem maga a sci-fi kategória, hiszen a glutén rugalmassága nélkül olyan leveles tésztát készíteni, ahol valamiféle térfogatnövekedésnek kellene történnie, a jelenlegi tudásunk – értsd elérhető élelmiszeripari technológiák és hozzáférhető segédanyagok – alapján nem igazán lehet. Aki mást mond, az vagy nagyon optimista, vagy nagyon régen kóstolt jó blundelt. (Jó hír: sima, tehát nem élesztős hajtogatott leveles tésztát viszont istenit lehet csinálni a Glutenno Alba keverékemből! Hamarosan annak is leírom a receptjét.)

Éppen emiatt nem akartam közreadni ezt a receptet, ugyanis ez a kakaós csiga messze nem olyan, mint amilyet egykor szerettem. Sima kelt tésztából készül, sőt, miután most már tejfehérjét sem eszünk, vaj helyett kókuszolaj van benne. De az legalább elmondható róla, hogy a széle ropogós, a belseje puha, és ezt még másnap is megtartja. És mivel szinte mindennap kérnek tőlem ilyen receptet, feladtam az elveimet, már ami legalábbis a kakaós csiga=blundel tészta tételt illeti. Úgyhogy legyen, íme, a kelt kakaós csiga receptje. 

Hozzávalók 14 kisebb csigához: 

A töltelékhez: 

  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg kókuszolaj, megolvasztva

A kenéshez: 

  • 2 evőkanál kókusztejszín
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Tovább a teljes bejegyzéshez
1096 Hits
0 hozzászólás

A tökéletes szilvás süti

A tökéletes szilvás süti

 

Ugyan 8 adagosnak írom ezt a sütit, de bevallom, bármikor be tudok belőle vágni dupla adagot is. Mentségemre szóljon, hogy a tésztája nagyon vékony, és tele van gyümölccsel. Ráadásul ha sokáig állni hagyom, hogy a szilva leve jól átjárja a tésztát, tulajdonképpen olyan, mintha egy könnyű gyümölcspudingot kanalaznék. 

Szil 02

Tovább a teljes bejegyzéshez
3947 Hits
0 hozzászólás

Meggyes rácsos pite

Meggyes rácsos pite

A pite – avagy elegáns francia cukrásznevén a pate brisée – készítésénél egyszerre előny és hátrány, hogy a tészta nem tartalmaz glutént. A jó pite alapja ugyanis az úgynevezett gyúrt omlós tészta. Az omlósság nagyon fontos kritérium, és ezt búzaliszt esetén nem is olyan könnyű elérni: a ragadós lisztet elég csak túlgyúrni, és máris nem lesz lágyan omló, leheletkönnyű az eredmény. Nos, a gluténmentes lisztek esetében éppen ez a kihívás: hogy ne essen szét a tészta morzsákra. Ezért alapvetően nem süteménylisztet, hanem több ragasztóanyagot tartalmazó kenyérlisztet érdemes hozzá használni, és egy kis süteményliszttel keverni, hogy könnyebb legyen.

Ezen túl az alábbi 8 aranyszabályra érdemes még odafigyelni:

Tags:
Tovább a teljes bejegyzéshez
830 Hits
0 hozzászólás

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.