• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Gluténmentes almás pite

Gluténmentes almás pite
Szerintem az egyik legfinomabb házias sütemény: mindig ez ugrik be, ha otthonos ízekre vágyom. Évek óta így sütöm, és nemrég jöttem csak rá pontosabban egy kedves gluténérzékeny barátnőm hívta fel rá a figyelmemet –, hogy még egyszer sem fotóztam és írtam le a receptjét nektek, úgyhogy most pótolom.
Ez a süti viszonylag kevés cukrot és annál több gyümölcsöt tartalmaz - a töltelékben a cukor mennyisége persze ízlés, és az alma savanykássága szerint tovább növelhető vagy épp csökkenthető. 
 
 Hozzávalók: 

 A tésztához: 

A töltelékhez: 

  • 1,3 kg alma
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet fahéj

a tetejére 1 tojás, enyhén felverve

1. Először a tölteléket készítem el: az almát meghámozom, kimagozom, negyedekre vágom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. 

Almaspite 04

2. Összekeverem a citrom levével, és egy lábosban lassú tűzön kb. 10 perc alatt megpárolom. Ezután hozzákeverem a cukrot és a fahéjat, majd kihűtöm. 

 3. A tésztához a kétféle lisztet egy tálba szórom. Hozzáteszem a porcukrot, a sót, a sütőport és a citrom reszelt héját, kicsit elkavarom. 

Almaspite 01

4. Rádobom a kis kockákra vágott, hideg vajat, és kézzel gyorsan összemorzsolom. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon meg a vaj, hanem maradjon meg kb. borsószemnyi darabokban. 

5. Ezután beleteszem a tojást és a hideg vizet, és gyorsan bucivá gyúrom a tésztát. Ismét fontos, hogy ne gyúrjam túl, mert akkor a kezem melegétől megolvad a zsiradék, márpedig ha ez megtörténik, akkor nem lesz igazán porhanyós a tésztám.

Almaspite 02

6. A kapott bucit elfelezem, és hűtőbe teszem legalább 2 órára. 

Almaspite 07

 7. Az idő leteltével előmelegítem a sütőt 180 fokra. 

8. Vékonyan kivajazok, rizsliszttel meghintek egy 25x35 cm-es tepsit.  

Almaspite 06

9. Az egyik tésztabucit kiveszem, és lisztezett nyújtólapon kinyújtom pont akkorára, amekkora a tepsim.  

Almaspite 08

10. Most jön a barbatrükk: úgy átemelni a tésztát a tepsibe, hogy ne szakadjon el. Ebben nagy segítségemre van a szilikonos nyújtólap: ezzel ugyanis könnyebben fel tudom venni a tészta egyik felét. 

Almaspite 09

11. Ha ez megvan, akkor a másik  tésztafél alá is könnyebben be tudok nyúlni,

Almaspite 16

 aztán egy gyors mozdulattal átemelem a tésztát a tepsi fölé, és már teszem is bele. A tészta széleit visszanyomkodom. 

Almaspite 13

12. Egyenletesen elsimítom benne a már kihűlt almás tölteléket. 

Almaspite 14

13. Utána kinyújtom a másik tésztát is, és ugyanígy átemelem a tepsibe, a töltelékre.  

Almaspite 17

14. A széleit finoman visszanyomkodom.   

Almaspite 18

15. Majd megkenem a tetejét felvert tojással, hogy szép aranybarnára süljön. 

Almaspite 19

16. Villával megszurkálom, hogy a közben keletkező gőz ki tudjon szökni a kis lyukakon – ha ezt kihagyom, garantáltan meg fog repedni a tészta teteje. 

Almaspite 20

17. Légkeverésen, 180 fokon 45-50 percig sütöm. 

Almaspite 21

  

Almaspite 22

18. Ha megsült, kihűtöm, és csak utána vágom fel.  Nagy adag lesz belőle, de jól záródó dobozban napokig eltartható. 

Almaspite 23

Négymagos zsömle
Gluténmentes tojásos nokedli

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. november 16. péntek

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.