• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Kollár Anita gluténérzékenységét 2012 januárjában állapították meg, azóta él teljesen gluténmentes étrenden. Több mint tíz év gasztronómiai területen szerzett tapasztalatát ötvözte önálló kutatómunkával azért, hogy ez a diéta ne csak "mentes" legyen, tele rossz minőségű, silány tápértékű ételekkel, hanem valódi ételeket tartalmazzon, amelyek ugyanolyan finomak, mint a korábban élvezett fogások voltak. Első szakácskönyve, a Gluténmentes és finom! a megjelenés évében hónapokig toplistás volt, és bejutott a Libri Aranykönyv válogatásába is. Máig is ezrek sütnek-főznek belőle, sokan gluténmentes Bibliaként emlegetik. A szakácskönyv sikere, a főzőkurzusok tanulságai és a rengeteg olvasói levél hívta életre a Glutenno márkát, benne azokkal az alapvető lisztkeverékekkel, amelyekkel a gluténmentes háztartás vezetése, a mindennapi sütés és főzés könnyebb, egyszerűbb és egészségesebb lehet. 


Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 évig dolgozott vezető szerkesztőként gasztronómiai könyv- és lapkiadóban, rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, recepteket, vezet főzőkurzusokat. 

Gluténmentes zsúrkenyér

Gluténmentes zsúrkenyér

 

Puha, könnyű és inkább kalácsos: szerintem ilyen a finom zsúrkenyér. Gyerekkorom kedvence volt – nálunk minden Húsvétkor és Szilveszterkor ebből készültek a vendégváró kis szendvicsek, bár leginkább mi jártunk rájuk a testvéremmel –, de szerencsére most sem kell lemondanom róla. 
Aki teheti, az alábbi receptben a felhasznált víz felét helyettesítse tejjel, úgy még finomabb kenyere lesz. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
611 Hits
0 hozzászólás

A tökéletes bögrés meggyes süti glutén- és tejmentesen

A tökéletes bögrés meggyes süti glutén- és tejmentesen
Meggyes süti nélkül nincs nyár, punktum. Ebben a sütiben imádom, hogy csodaszép, már-már elegáns, ugyanakkor baromi egyszerű elkészíteni, ugyanis ez egy szimpla bögrés, kimérős süti. A tészta robotgép nélkül, csupán egyetlen tálban összeállítható, mosogatni is alig kell utána.
Még két fontos szolgálati közlemény: a meggyes réteg friss és fagyasztott gyümölcsből egyaránt elkészíthető, a méréshez használt bögre pedig 2,5 dl-s. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
285 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes tojásos nokedli

Gluténmentes tojásos nokedli

 

Számomra akkor kezdődik el igazán a tavasz, amikor megfőzöm az idei első tojásos nokedlit, és azt az erkélyen esszük meg egy nyugis hétvégén. Ma végre eljött ez a nap, és ezért nagyon hálás vagyok. Meg azért is, mert miközben főztem, végig azon gondolkodtam, hogy milyen sokat szenvedtem korábban, hogy normális, azaz nem papírízű, rizslisztes, nem kőkemény és nem is fojtóan száraz galuskát tudjak készíteni.
És bár a nokedli az Alba kenyérlisztből is nagyon finom, én legtöbbször mégis a Napoli pizzalisztből készítem, mert ezt kifejezetten tésztafélékhez fejlesztettem ki. A teljes őrlésű cirokliszt és a barna jázminrizsliszt mellett tettem bele csicseriborsólisztet is - ennek magasabb a fehérjetartalma, és kicsit rugalmasabb, nyújthatóbb tésztát eredményez. 

HOZZÁVALÓK (2-3 adag): 

A galuskához: 

Az összeállításhoz: 

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojás

a tálaláshoz ecetes-cukros fejes saláta

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A lisztet beleszórom egy tálba. Adok hozzá egy csipet sót. 

2. Ráütöm a tojást. 

3. Beleöntöm a vizet, és spatulával simára keverem a tésztát. 

4. A kolozsvári szalonnát apró kockákra vágom. 

5. Egy nagyobb fazékban sós vizet teszek fel a nokedlinek. Egy serpenyőben közben pörcösre pirítom a szalonnakockákat 1 evőkanál olajon. 

 6. A tojásokat egy tálba ütöm, villával kicsit elhabarom. 

7. Az elkészült szalonnapörcöket szűrőkanállal kiszedem. A serpenyőt félreteszem a benne lévő zsiradékkal együtt. 

8. Ha a víz felforrt, a fazékra ráteszem a nokedliszaggatót, és belefordítom a masszát. Egy spatulával átnyomom a tésztát a lyukakon. 

9. A galuskákat 3-4 percig főzöm - ezalatt szépen feljönnek a víz tetejére. 

10. A nokedlit leszűröm, hideg vízzel átöblítem, lecsepegtetem. 

11. Az elhabart tojásokhoz adok 2 evőkanálnyit a nokedli főzővizéből. 

 12. A serpenyőt visszateszem a tűzre, és belefordítom a nokedlit. 

 13. Összeforgatom a zsiradékkal, aztán ráöntöm a tojást. 

14. Ekkor már csak 2-3 percig főzöm, folyamatosan kevergetve, hogy a tojás krémes maradjon. Nem rántottát akarok csinálni, ezért időben le kell venni a serpenyőt a tűzről, főleg, mert az ilyen öntöttvas serpenyő még jó darabig megtartja a hőt, ezért könnyen túlfőhet benne az étel. 

15. Tálalok: a nokedli tetejére szalonnapörcöt szórok, és ecetes-cukros fejes salátát adok mellé. Szép az élet, éljen a tavasz! :) 

 

 

 

Tovább a teljes bejegyzéshez
738 Hits
0 hozzászólás

Gluténmentes almás pite

Gluténmentes almás pite
Szerintem az egyik legfinomabb házias sütemény: mindig ez ugrik be, ha otthonos ízekre vágyom. Évek óta így sütöm, és nemrég jöttem csak rá pontosabban egy kedves gluténérzékeny barátnőm hívta fel rá a figyelmemet –, hogy még egyszer sem fotóztam és írtam le a receptjét nektek, úgyhogy most pótolom.
Ez a süti viszonylag kevés cukrot és annál több gyümölcsöt tartalmaz - a töltelékben a cukor mennyisége persze ízlés, és az alma savanykássága szerint tovább növelhető vagy épp csökkenthető. 
 
Tovább a teljes bejegyzéshez
349 Hits
0 hozzászólás

Négymagos zsömle

Négymagos zsömle
A Rio barna cipó lisztkeverék kifejlesztésekor egyetlen szempont volt a szemem előtt: hogy olyan kenyeret lehessen sütni belőle, ami a tápláló, tartalmas barna kenyerekre – uram bocsá’ a rozskenyérre – emlékeztet. 
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ennek a kenyérnek semmi köze a rozskenyérhez, de mégis: a munka során nagyon finom ízű dolog született, amit annyira szerettünk mi és a tesztkóstolóink is, hogy úgy döntöttünk, a nagyközönség számára is elérhető lesz ez a keverék. Ezért kapott végül is dobozt, és került oda az Alba kenyér-, a Napoli pizza- és a Dolce Vita sütiliszt mellé.
 
Napokig puha és finom belőle a kenyér, és mivel könnyű és laza a tésztája, elbírja, ha ezzel-azzal még tartalmasabbá tesszük. Én most a kedvenc négyes magkeverékemmel, azaz a szezámmag-lenmag-mák-napraforgómag keverékkel dúsítottam - ez ízben és állagban is fantasztikusan passzol hozzá. 
Tovább a teljes bejegyzéshez
424 Hits
0 hozzászólás

Farsangi fánk

Farsangi fánk

A gluténmentes, azaz a sikér nélküli kelt tészta – így a kenyér, a kalács vagy a fánk – készítése nem könnyű dolog. Ám megfelelő alapanyagokkal, valamint néhány fontos szabályt betartva érdemes nekilátnunk, mert a búzalisztes verziót megközelítően finom lehet az eredmény.

 Sikér nélkül

A gluténmentes pékáru és sütemény lelke a liszt – ha ebből sikerült megfelelőt találnunk, az már fél siker. Ugyanis a lisztben a gluténtartalom biztosítja szinte az összes olyan tulajdonságot, amitől egy tészta élvezhető és finom: ettől lesz rugalmas, nyújtható, puha, és ez adja a vázát, a szerkezetét is.

Egy jó gluténmentes lisztnek mindezt tudnia vagy legalábbis imitálnia kell, és ez soha nem megy egyféle gabonából készült lisztből, mindig többféle alapanyag – gluténmentes gabonák őrleménye, keményítők és adalékanyagok – keveréke szükséges hozzá.

 Süssünk, de miből?

Gyakorló gluténérzékenyek az évek során saját sikereiken és kárukon megtanulták, hogy számukra melyik a megfelelő lisztkeverék – melyikből sikerülnek  a kenyerek, mi a jó piskótákhoz, miből lesz finom a palacsinta. A kísérletező kedvűek már ott tartanak, hogy magunkak keverik a lisztkeveréket, egy-egy bizonyos típusú tésztára specializálva. Ám kezdőként ember legyen a talpán az, aki el tud igazodni a sok idegen alapanyag között.

Gluténmentes lisztkeverékekből kétfélét biztosan meg lehet különböztetni: kenyérlisztet és süteménylisztet. Ha jelen esetben fánkot fogok sütni, és tudom, hogy a fánktészta egy dús, tojással, tejjel, vajjal készülő tésztaféle, akkor azt is sejtem, hogy nem szükséges hozzá gluténmentes kenyérliszt, ugyanis a sok hozzáadott alapanyag miatt már adott, hogy lesz a tésztámnak teste, szerkezete. Tehát jobban teszem, ha süteménylisztet használok, mert az rendszerint kevesebb sikérpótló adalékanyagot tartalmaz, így könnyebb, légiesebb tésztát fogok kapni. Persze azért ez sincs kőbe vésve, erősen függ az adott liszt összetételétől. Saját tapasztalat, hogy érdemes még a süteménylisztet és a kenyérlisztet fele-fele arányban keverni. Ezzel picit nehezebb lesz a tészta, viszont tovább marad rugalmas a már kisütött fánk, tehát ha nem frissen sülve esszük otthon a bableves után, hanem mondjuk egy délutáni uzsonnán, akkor ez a jó választás.

 

Farsangi fánk recept - lásd a hajtás után!
Tovább a teljes bejegyzéshez
641 Hits
0 hozzászólás

10 perces fánk

10 perces fánk
Összekeverni és kisütni kb. 10 perc munka. Mégis, valójában inkább 2 perces fánknak kellene nevezni, mert kb. ennyi idő alatt meg lehet enni ezt a finomságot. Még akkor is, ha csak hárman vannak rá.
És hogy milyen ez a fánk? Habkönnyű, szuperfinom, villámgyors, pofonegyszerű. Több összetett szóval most nem jellemezném, jöjjön helyette a tuti recept. Na jó, még annyit, hogy élesztőmentes. Tessék nekilátni, érdemes miatta bebüdösíteni a konyhát. Sőt, ha kókuszzsírban sütjük, nem is lesz tőle büdös.

Tovább a teljes bejegyzéshez
1230 Hits
0 hozzászólás

Egy tészta, három ciabatta

Egy tészta, három ciabatta

Holnap, október 16-án lesz a Kenyér Világnapja. Ilyenkor a pékek azzal hívják fel a figyelmet a munkájukra, hogy ajándékozásra is sütnek kenyereket, nemcsak eladásra. Jó házipékként én is követem a hagyományt, és a szokásos Alba alaptésztámat kicsit módosítva ezúttal három kisebb ciabattát sütöttem: egyet magunknak, a másik kettőt pedig megkapta egy-egy gluténérzékeny ismerősünk. És hogy még egy kicsit csavarjak a dolgon, a háromféle tésztából három ízt csináltam: az elsőt meghagytam önmagában, hiszen a Glutenno Alba kenyér úgy is isteni, a másodikat aszalt paradicsommal, a harmadikat pedig olajbogyóval kevertem össze. 

B2ap3 Thumbnail Ciabatta10

Tovább a teljes bejegyzéshez
497 Hits
0 hozzászólás

Kelt kakaós csiga

B2ap3 Thumbnail Kakaos 13

 

 

Hosszú küzdelem eredménye ez a recept. Régen, a gluténérzékenységem előtt nagyon finnyás voltam: kakaós csigát például csak bizonyos pékségekből voltam hajlandó enni, ahol tudtam, hogy valóban vajjal készített blundel tészta az alapja, nem pedig húzómargarinnal és lisztjavítószerekkel felfújt vacak. A gluténmentes blundel tészta viszont szerintem maga a sci-fi kategória, hiszen a glutén rugalmassága nélkül olyan leveles tésztát készíteni, ahol valamiféle térfogatnövekedésnek kellene történnie, a jelenlegi tudásunk – értsd elérhető élelmiszeripari technológiák és hozzáférhető segédanyagok – alapján nem igazán lehet. Aki mást mond, az vagy nagyon optimista, vagy nagyon régen kóstolt jó blundelt. (Jó hír: sima, tehát nem élesztős hajtogatott leveles tésztát viszont istenit lehet csinálni a Glutenno Alba keverékemből! Hamarosan annak is leírom a receptjét.)

Éppen emiatt nem akartam közreadni ezt a receptet, ugyanis ez a kakaós csiga messze nem olyan, mint amilyet egykor szerettem. Sima kelt tésztából készül, sőt, miután most már tejfehérjét sem eszünk, vaj helyett kókuszolaj van benne. De az legalább elmondható róla, hogy a széle ropogós, a belseje puha, és ezt még másnap is megtartja. És mivel szinte mindennap kérnek tőlem ilyen receptet, feladtam az elveimet, már ami legalábbis a kakaós csiga=blundel tészta tételt illeti. Úgyhogy legyen, íme, a kelt kakaós csiga receptje. 

Hozzávalók 14 kisebb csigához: 

A töltelékhez: 

  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg kókuszolaj, megolvasztva

A kenéshez: 

  • 2 evőkanál kókusztejszín
  • 1 evőkanál kókuszolaj
Tovább a teljes bejegyzéshez
907 Hits
0 hozzászólás

A tökéletes szilvás süti

A tökéletes szilvás süti

 

Ugyan 8 adagosnak írom ezt a sütit, de bevallom, bármikor be tudok belőle vágni dupla adagot is. Mentségemre szóljon, hogy a tésztája nagyon vékony, és tele van gyümölccsel. Ráadásul ha sokáig állni hagyom, hogy a szilva leve jól átjárja a tésztát, tulajdonképpen olyan, mintha egy könnyű gyümölcspudingot kanalaznék. 

Szil 02

Tovább a teljes bejegyzéshez
2168 Hits
0 hozzászólás

Meggyes rácsos pite

Meggyes rácsos pite

A pite – avagy elegáns francia cukrásznevén a pate brisée – készítésénél egyszerre előny és hátrány, hogy a tészta nem tartalmaz glutént. A jó pite alapja ugyanis az úgynevezett gyúrt omlós tészta. Az omlósság nagyon fontos kritérium, és ezt búzaliszt esetén nem is olyan könnyű elérni: a ragadós lisztet elég csak túlgyúrni, és máris nem lesz lágyan omló, leheletkönnyű az eredmény. Nos, a gluténmentes lisztek esetében éppen ez a kihívás: hogy ne essen szét a tészta morzsákra. Ezért alapvetően nem süteménylisztet, hanem több ragasztóanyagot tartalmazó kenyérlisztet érdemes hozzá használni, és egy kis süteményliszttel keverni, hogy könnyebb legyen.

Ezen túl az alábbi 8 aranyszabályra érdemes még odafigyelni:

Tags:
Tovább a teljes bejegyzéshez
676 Hits
0 hozzászólás

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.