• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Az én briósom

Az én briósom

Gluténérzékeny életem előtt a briós volt a kedvenc reggelim: tejeskávéval, vajjal, esetleg anyukám házi baracklekvárjával mindig jöhetett. Ma már ennél sokkal egészségesebb reggelit szoktam enni, de azért néha-néha belefér egy kis bűnözősdi is, főleg hétvégén. A briósokat előző este meg szoktam sütni hozzá, mert másnap kis vízzel lespriccelve, 130 fokos sütőben átmelegítve éppen olyan finomak, mintha frissen sültek volna. 

A tésztát  pofonegyszerű összeállítani, és ha nincs kedvünk habzsákozni, akkor muffin- vagy minikuglófformában is meg lehet sütni. Dehát nekem annyira hiányoztak az igazi briós kis csavarjai, hogy addig-addig filóztam rajta, amíg ki nem találtam ezt a habzsákos megoldást, amivel az eredetihez már a küllemében is hasonló péksütiket sütöttem. Akinek van kedve, próbálja ki! 

HOZZÁVALÓK: 

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A kétféle lisztet elkeverem az élesztővel, a sóval, a cukorral és a citrom reszelt héjával. 

2. Hozzáöntöm a langyos tejet, a mézet, az egész tojást, a tojásfehérjét, a vaníliát és a citromlevet, és spatulával vagy robotgéppel kb. 10 perc alatt simára keverem a tésztát. A vajat az utolsó 2 percben adom hozzá, ezzel is jól összedolgozom. 

3. A tálat lefedem, és a tésztát kb. 1 órát kelni hagyom. 

4. Ha az idő letelt, a tésztát egy nagy habzsákba kanalazom - én eldobható műanyag habzsákot szoktam használni. Magam elé teszek egy sütőpapírral bélelt tepsit. 

5. A habzsák alján egy kb.1,5 cm átmérőjű lyukat vágok, és szép spirál alakba kinyomom belőle a briósokat - összesen 6 darabot. 

B2ap3 Thumbnail Ujbrios 02

6. A vízzel elkevert tojással lekenem, és még kb. 20 percig kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra. 

B2ap3 Thumbnail Ujbrios 03

7. A briósokat betolom a sütőbe, és 35 perc alatt megsütöm. Bármilyen nagy is a kísértés, megvárom, amíg teljesen kihűlnek, és csak utána esszük meg őket. 

B2ap3 Thumbnail Ujbrios 01

 

Hájas leveles tészta

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások 3

 
Vendég - Fazekas Anikó - 2018. július 06. péntek, 04:51

Kedves Anita!
Érdeklődnék,hogy a tojas elhagyható e a receptekből..mert a férjem tojás erzékeny is...vagy tojáspótló porral helyettesitsem esetleg..?valaszat köszönöm.

Kedves Anita! Érdeklődnék,hogy a tojas elhagyható e a receptekből..mert a férjem tojás erzékeny is...vagy tojáspótló porral helyettesitsem esetleg..?valaszat köszönöm.
Vendég - Kollár Anita - 2018. július 06. péntek, 10:02

Kedves Anikó! Egyszerűen ki is lehet hagyni, de ilyenkor jó 1/2 dl-el több folyadékot kell a tésztába tenni. Elvileg a tojáspótló por is tökéletes - én azt nem ismerem sajnos, nincs vele tapasztalatom. Ha kelt tésztákban vagy pitékben helyettesítenem kell a tojást, akkor azt 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál forró víz keverékével szoktam. Persze ez ízlés dolga, ebben a briósban nem biztos, hogy beletenném, mert látszik a tészta állagában. Szóval vagy ki kell hagyni, vagy akkor tojáspótló. Jó sütést kívánok!

Kedves Anikó! Egyszerűen ki is lehet hagyni, de ilyenkor jó 1/2 dl-el több folyadékot kell a tésztába tenni. Elvileg a tojáspótló por is tökéletes - én azt nem ismerem sajnos, nincs vele tapasztalatom. Ha kelt tésztákban vagy pitékben helyettesítenem kell a tojást, akkor azt 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál forró víz keverékével szoktam. Persze ez ízlés dolga, ebben a briósban nem biztos, hogy beletenném, mert látszik a tészta állagában. Szóval vagy ki kell hagyni, vagy akkor tojáspótló. Jó sütést kívánok!
Anita - 2018. július 06. péntek, 10:06

Kedves Anikó! Egyszerűen ki is lehet hagyni, de ilyenkor jó 1/2 dl-el több folyadékot kell a tésztába tenni. Elvileg a tojáspótló por is tökéletes - én azt nem ismerem sajnos, nincs vele tapasztalatom. Ha kelt tésztákban vagy pitékben helyettesítenem kell a tojást, akkor azt 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál forró víz keverékével szoktam. Persze ez ízlés dolga, ebben a briósban nem biztos, hogy beletenném, mert látszik a tészta állagában. Szóval vagy ki kell hagyni, vagy akkor tojáspótló. Jó sütést kívánok!

Kedves Anikó! Egyszerűen ki is lehet hagyni, de ilyenkor jó 1/2 dl-el több folyadékot kell a tésztába tenni. Elvileg a tojáspótló por is tökéletes - én azt nem ismerem sajnos, nincs vele tapasztalatom. Ha kelt tésztákban vagy pitékben helyettesítenem kell a tojást, akkor azt 1 evőkanál őrölt lenmag és 2 evőkanál forró víz keverékével szoktam. Persze ez ízlés dolga, ebben a briósban nem biztos, hogy beletenném, mert látszik a tészta állagában. Szóval vagy ki kell hagyni, vagy akkor tojáspótló. Jó sütést kívánok!
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. szeptember 20. csütörtök

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.