• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Egy tészta, három ciabatta

Egy tészta, három ciabatta

Holnap, október 16-án lesz a Kenyér Világnapja. Ilyenkor a pékek azzal hívják fel a figyelmet a munkájukra, hogy ajándékozásra is sütnek kenyereket, nemcsak eladásra. Jó házipékként én is követem a hagyományt, és a szokásos Alba alaptésztámat kicsit módosítva ezúttal három kisebb ciabattát sütöttem: egyet magunknak, a másik kettőt pedig megkapta egy-egy gluténérzékeny ismerősünk. És hogy még egy kicsit csavarjak a dolgon, a háromféle tésztából három ízt csináltam: az elsőt meghagytam önmagában, hiszen a Glutenno Alba kenyér úgy is isteni, a másodikat aszalt paradicsommal, a harmadikat pedig olajbogyóval kevertem össze. 

B2ap3 Thumbnail Ciabatta10

Hozzávalók: 

  • 25 dkg Glutenno Alba lisztkeverék
  • 5 dkg Glutenno Dolce Vita lisztkeverék
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2,1 dl langyos víz
  • 1 evőkanál aszalt paradicsom, apróra vágva
  • 1 evőkanál magozott olajbogyó, apróra vágva
  • a kenéshez kevés olívaolaj

 

Ciabatta01

 

1. Ezúttal géppel kevertem ki a tésztát. Először a vizet öntöttem a gépbe, aztán lassú keverés mellett beleszórtam a szárított élesztőt, majd az összes többi száraz hozzávalót, azaz a kétféle lisztet, a sót és a cukrot. Két perc keverés után hozzákanalaztam az olajat is, és közepes fordulaton 2-3 perc alatt sima, homogén, nokedlisztésztaállagú tésztát kevertem belőle. 

Íme, ilyen gyönyörűt: 

Ciabatta02

2. A tésztát elosztottam három egyforma adagra. Az elsőhöz nem kevertem semmit, a másodikba jött az aszalt paradicsom, a harmadikba bedig a felaprított olajbogyó. 

B2ap3 Thumbnail Ciabatta03 B2ap3 Thumbnail Ciabatta04 B2ap3 Thumbnail Ciabatta05

3. A három tésztából három téglalap alakú cipócskát formáztam egy sütőpapíros tepsire. 

Ciabatta06

 

5. A tészta felületét finoman megkentem olívaolajjal. 

 Ciabatta07

6. Langyos, huzatmentes helyen – azaz nálam a 40 fokra előmelegített sütőben – hagytam, hogy megkeljen a tészta. Ez nagyjából 30 percig tartott. 

Ciabatta08

7. A tepsit kivettem, a sütőt előmelegítettem 210 fokra. Amikor elérte a hőmérsékletet, a tésztákat vízzel lespricceltem, és azonnal betoltam a forró sütőbe a tepsit.

Kb. 25 perc alatt lettek készen a csodás, levegős belsejű, olívaolajtól illatos-ízes ciabatták. 

 Ciabatta09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelt kakaós csiga
10 perces fánk

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. április 23. hétfő
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.