• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Egy tészta két tekercs

Egy tészta két tekercs

A kakaós csigát mindenki szereti, ugye? A blundel tésztát hajtogatni viszont szerintem elég kevesen, pláne, ha gluténmentes, azaz szakadós és engedetlen tésztáról van szó. Úgyhogy ez most egy sima kelt tésztás tekercs, és ha már a tészta ilyen szimpla, akkor legalább a töltelék legyen extra és dupla: az egyik tekercsben csokidarabokkal és meggyel bolondítottam meg a kakaót, a másikban pedig fahéjjal és körtével kevertem el a darált diót. A töltelékek persze még tovább variálhatók, akár gyümölcs nélkül, csak sima kakaós és diós töltelékkel is nagyon finomak. A kelt tészta nem mumus, csak egy kis rutin kell hozzá, bízzatok magatokban!

HOZZÁVALÓK 16 kis tekercshez:

A tésztához:

A csokis-meggyes töltelékhez:

  • 1 evőkanál hollandi kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg fagyasztott meggy
  • 2 dkg fekete csokoládé, apróra vágva 

A körtés-diós töltelékhez:

  • 1 körte
  • 3 dkg dió
  • 3 dkg kristálycukor
  • ½ teáskanál fahéj

a kenéshez 2 evőkanál kókuszzsír, megolvasztva

ELKÉSZÍTÉS

1. A liszteket összekeverem az élesztővel, a sóval, a cukorral és a vaníliás cukorral.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 02

2. Hozzáöntöm a rizstejet, hozzáadom a tojást, és spatulával vagy a robotgép krémkeverő karjával sűrű tésztává keverem az egészet.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 04

3. A végén hozzáadom a kókuszzsírt, és ezzel is elkeverem a tésztát. A kapott bucit letakarom, és langyos, huzatmentes helyen kb. 30 percig kelesztem.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 05

4. Közben összeállítom a kétféle tölteléket: a kakaóport elkeverem a cukorral egy tálkában. A körtét meghámozom, kimagozom, és 1x1 cm-es kockákra vágom. A diót finomra darálom, és elkeverem a kristálycukorral és a fahéjjal.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 06

5. A megkelt tésztát kettévágom, és amíg az egyiket kinyújtom, a másikat még visszateszem a tálba, hogy ne száradjon ki.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 08

6. A tésztát rizsliszttel meghintett deszkán vagy szilikonlapon kb. ½ cm vastag téglalappá nyújtom. Megkenem 1 evőkanál olvasztott kókuszzsírral, megszórom a kakaós töltelékkel, elsztom rajta a meggyet.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 10

7. Feltekerem, majd háromszögekre vágom – ezt a rudat én 8 kis darabba vágtam. A háromszögeket sütőpapíros tepsire ültetem, vízzel lespriccelem, és letakarom.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 16

8. Ugyanígy kinyújtom a másik tésztát is. Azt is megkenem kókuszzsírral, megszórom a diós töltelékel, és elosztom rajta a körtekockákat.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 14

9. A tésztát feltekerem, és ugyanígy háromszögekre vágom.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 12

10. Ezek is mehetnek a sütőpapírra. Vízzel lespriccelem, és 10 percig kelesztem.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 17

 

11. Ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra.

12. A tekercsek tetejét megkenem felvert tojással, és beteszem az előmelegített sütőbe, ahol kb. 30 perc alatt sülnek aranybarnára.

B2ap3 Thumbnail Tekercs 1 20170921 173113 1

Kovászos fehér cipó
Diós briós

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. november 16. péntek

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.