• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Gazdag almás lepény

Gazdag almás lepény
Ami sokaknak a Horváth Ilona Szakácskönyv, az nekem az Ínyencnaptár F. Nagy Angélától. (Milyen érdekes, hogy mindkét személy egy és ugyanaz, legalábbis Horváth Ilona receptes gyűjteményét F. Nagy Angéla szerkesztette és alakította könyvvé.) Ezt veszem elő, amikor beáll a nemtudommitfőzzek állapot - ez a kötet még mindig átbillentett az ötlettelenségből. 
Ez a sütemény évek óta nagy kedvenc: ahogy a neve is mondja, gazdag édesség, hiszen az almatölteléket gesztenye, dió és baracklekvár dúsítja. Nem kétperces munka, de nem is veszedelmesen bonyolult, és a tökéletes ízharmónia valóban ünnepi édességgé varázsolja. 
HOZZÁVALÓK: 

 A tésztához:

  • 25 dkg Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 15 dkg vaj vagy kókuszzsír, hidegen
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • kb. 2 evőkanál tejföl (zabtejszínnel is működik)

Az almához:

  • 70 dkg alma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg mazsola

 A gesztenyéhez:

  • 25 dkg natúr gesztenyemassza
  • 1-2 evőkanál cukor (ha cukrozott a massza, nem kell)
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál rumaroma

Az összeállításhoz:

  • 5 dkg baracklekvár
  • 5 dkg dió, durvára vágva
  • 2 tojásfehérje

 ELKÉSZÍTÉS:

1. A lisztet a vajjal, a 2 tojássárgával, csipetnyi sóval és a tejföllel összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 01

2. Egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 04

3. Másnap az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és negyedekre vágjuk. Citromlével ízesített vízben 10 perc alatt puhára főzzük. Ezután a levétől lecsöpögtetjük és villával áttörjük, majd megcukrozzuk és beleszórjuk a mazsolát.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 05

4. A gesztenyepürét a cukorral és a tejjel krémmé keverjük és a rummal ízesítjük.

5. Kivajazunk egy 24 cm-es piteformát, és előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 06

6. A tésztát két cipóba osztjuk – az egyik egy picivel legyen nagyobb -, és lisztezett deszkán kinyújtjuk mindkettőt.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 09

7. A formát kibéleljük a nagyobbra nyújtott tésztalappal. A forma falára is rányomkodjuk a tésztát, és ahol túllóg, azt levágjuk, ahol pedig hiányos, ott egy kis tésztadarabbal kipótoljuk.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 08

8. Rákenjük a baracklekvárt, és rásimítjuk a mazsolás almapépet.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 11

9. Ezt befedjük a gesztenyekrémmel, és ráborítjuk a másik tésztalapot.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 12

10. A tésztaszéleket finoman összenyomjuk.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 13

11. A tojások fehérjét robotgéppel fölverjük, a tészta tetejére kenjük, és meghintjük a dióval.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 15

12. Az előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha a dió túlságosan pirulna, a sütés utolsó 10 percében takarjuk le alufóliával.

B2ap3 Thumbnail Gazdag 16

 

13. Csak akkor vágjuk szeletekre, ha már teljesen kihűlt.

 

B2ap3 Thumbnail Gazdag 17

B2ap3 Thumbnail Gazdag 20

B2ap3 Thumbnail Gazdag 18

Diós briós
Mákos-áfonyás kuglóf

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. február 22. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.