• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Gluténmentes tojásos nokedli

Gluténmentes tojásos nokedli

 

Számomra akkor kezdődik el igazán a tavasz, amikor megfőzöm az idei első tojásos nokedlit, és azt az erkélyen esszük meg egy nyugis hétvégén. Ma végre eljött ez a nap, és ezért nagyon hálás vagyok. Meg azért is, mert miközben főztem, végig azon gondolkodtam, hogy milyen sokat szenvedtem korábban, hogy normális, azaz nem papírízű, rizslisztes, nem kőkemény és nem is fojtóan száraz galuskát tudjak készíteni.
És bár a nokedli az Alba kenyérlisztből is nagyon finom, én legtöbbször mégis a Napoli pizzalisztből készítem, mert ezt kifejezetten tésztafélékhez fejlesztettem ki. A teljes őrlésű cirokliszt és a barna jázminrizsliszt mellett tettem bele csicseriborsólisztet is - ennek magasabb a fehérjetartalma, és kicsit rugalmasabb, nyújthatóbb tésztát eredményez. 

HOZZÁVALÓK (2-3 adag): 

A galuskához: 

Az összeállításhoz: 

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojás

a tálaláshoz ecetes-cukros fejes saláta

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A lisztet beleszórom egy tálba. Adok hozzá egy csipet sót. 

2. Ráütöm a tojást. 

3. Beleöntöm a vizet, és spatulával simára keverem a tésztát. 

4. A kolozsvári szalonnát apró kockákra vágom. 

5. Egy nagyobb fazékban sós vizet teszek fel a nokedlinek. Egy serpenyőben közben pörcösre pirítom a szalonnakockákat 1 evőkanál olajon. 

 6. A tojásokat egy tálba ütöm, villával kicsit elhabarom. 

7. Az elkészült szalonnapörcöket szűrőkanállal kiszedem. A serpenyőt félreteszem a benne lévő zsiradékkal együtt. 

8. Ha a víz felforrt, a fazékra ráteszem a nokedliszaggatót, és belefordítom a masszát. Egy spatulával átnyomom a tésztát a lyukakon. 

9. A galuskákat 3-4 percig főzöm - ezalatt szépen feljönnek a víz tetejére. 

10. A nokedlit leszűröm, hideg vízzel átöblítem, lecsepegtetem. 

11. Az elhabart tojásokhoz adok 2 evőkanálnyit a nokedli főzővizéből. 

 12. A serpenyőt visszateszem a tűzre, és belefordítom a nokedlit. 

 13. Összeforgatom a zsiradékkal, aztán ráöntöm a tojást. 

14. Ekkor már csak 2-3 percig főzöm, folyamatosan kevergetve, hogy a tojás krémes maradjon. Nem rántottát akarok csinálni, ezért időben le kell venni a serpenyőt a tűzről, főleg, mert az ilyen öntöttvas serpenyő még jó darabig megtartja a hőt, ezért könnyen túlfőhet benne az étel. 

15. Tálalok: a nokedli tetejére szalonnapörcöt szórok, és ecetes-cukros fejes salátát adok mellé. Szép az élet, éljen a tavasz! :) 

 

 

 

Gluténmentes almás pite
A tökéletes bögrés meggyes süti glutén- és tejment...

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. február 22. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.