• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Hájas leveles tészta

Hájas leveles tészta
A cukrász iskolában a kedvencem a blundel tészta volt - a mai napig imádom a hajtogatást, a nyújtást, azt, hogy a nagy, nehéz tésztadarabból valami fantasztikusan finom, különleges péksütemény születik. 
Tudom, hogy glutén nélkül lehetetlen igazán jó blundelt készíteni, hiszen a mi tésztánk nem tud rugalmasan nyúlni, tágulni - éppen ezért élesztős verzióval csak nagyon ritkán próbálkozom. De ott, ahol nem várunk el extra térfogatnövekedést, mert nincs a tésztában sem élesztő, sem sütőpor, ott a vajas leveles tészta gluténmentesen is elkészíthető - így például simán meg lehet ugrani a gluténmentes krémest vagy a pálmalevelet, sőt, a sajtos csavart sem reménytelen. 
Ez most egy vajas-hájas verzió, de kinek-kinek egyéni ízlése, érzékenysége vagy meggyőződése szerint a felhasznált teljes zsiradék mennyisége helyettesíthető vajjal, kókuszzsírral vagy margarinnal. 
HOZZÁVALÓK KB. 25 darab lekváros táskához:  

A tésztához: 

A hájas részhez: 

A töltelékhez barak- vagy szilvalekvár

a kenéshez 1 egész tojás, 1 evőkanál vízzel elkeverve

 ELKÉSZÍTÉS
  1. Először összegyúrom a tésztát: egy tálban - vagy dagasztókaros robotgéppel - egynemű tésztává keverem a sóval összekevert liszteket, a tojást, a tejfölt és az ecetes vizet. 
  2. Sima, fényes tésztát kapok, amit a munkapulton pihentetek. 
  3. A hájat és a vajat egy másik tálban összegyúrom a kétféle liszttel és az ecettel. Ragadós, krémes valamit kapok, de ez így van jól. 
  4. A tésztát rizsliszttel alaposan meghintett felületen kinyújtom jó vékonyra - kb. 1/2 cm-esre. Fontos, hogy alaposan lisztezzünk alá, és folyamatosan emelgessük a tésztát, nehogy leragadjon. 
  5. A kinyújtott tésztán egy teáskanállal egyenletesen elpötyögtetem a lisztes-vajas hájat.
  6. A tésztát duplán hajtogatom: a két szélét felhajtom a közepéig, aztán az egyik felet ráhajtom a másikra, azaz az egészet becsukom, mint egy könyvet. 
  7. Elforgatom 90 fokban, és kinyújtom ismét 1/2 cm vékonyra. Ekkor már nagyon ragad a sok zsiradék miatt, ezért nagyon fontos, hogy bőven hintsünk alá rizslisztet. 
  8. Ismét jön egy dupla hajtás: a két szélét behajtom a közepéig, aztán becsukom, mint egy könyvet. Ha túl sok rizsliszt ragadt volna a tészta felhajtott felületére, azt egy nagyobb ecset vagy kefe segítségével leseprem róla. 
  9. A kapott tészta nekem itt már elég meleg volt, ezért hűtőben pihentetem fél órát - ehhez egy liszttel meghintett tálcára csúsztatom, és folpackkal letakarom, hogy ne száradjon ki. 
  10. Amikor letelt az idő, a pihentetett tésztán ismét fordítok 90 fokot, és lisztezett felületen ismét kinyújtom. 
  11. Ezt követi a harmadik hajtogatás, és ez már szimpla, azaz a tésztát harmadolva hajtom egymásra. 
  12. A tésztát ismét beteszem pihenni a hűtőbe, ehhez visszacsomagolom a folpackba.
  13. Fél óra elteltével  a tészta kész, azaz újra kinyújtva akár azonnal meg is lehet sütni - vagy hajtogatott állapotban lefagyasztani. 
  14. Ha sütni akarjuk, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra, és vágjunk belőle tetszés szerinti formákat. A lekváros táskához én kb. 8 cm-es négyzetekre vágom, a közepükbe 1-1 teáskanál lekvárt teszek, és csak simán félbehajtom, mint egy papírlapot. 
  15. Sütőpapíros tepsire teszem, és lekenem a vízzel hígított tojással, vigyázva, hogy a tészta széleire ne kerüljön tojás, mert akkor összeragad, és nem lesz igazán leveles. 
  16. 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és kb. 20 perc alatt megsütöm. 

B2ap3 Thumbnail Hajas 06

 

B2ap3 Thumbnail Hajas 02

 

B2ap3 Thumbnail Hajas 01

Mákos-áfonyás kuglóf
Az én briósom

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. október 23. kedd

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.