• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Kelt kakaós csiga

B2ap3 Thumbnail Kakaos 13

 

 

Hosszú küzdelem eredménye ez a recept. Régen, a gluténérzékenységem előtt nagyon finnyás voltam: kakaós csigát például csak bizonyos pékségekből voltam hajlandó enni, ahol tudtam, hogy valóban vajjal készített blundel tészta az alapja, nem pedig húzómargarinnal és lisztjavítószerekkel felfújt vacak. A gluténmentes blundel tészta viszont szerintem maga a sci-fi kategória, hiszen a glutén rugalmassága nélkül olyan leveles tésztát készíteni, ahol valamiféle térfogatnövekedésnek kellene történnie, a jelenlegi tudásunk – értsd elérhető élelmiszeripari technológiák és hozzáférhető segédanyagok – alapján nem igazán lehet. Aki mást mond, az vagy nagyon optimista, vagy nagyon régen kóstolt jó blundelt. (Jó hír: sima, tehát nem élesztős hajtogatott leveles tésztát viszont istenit lehet csinálni a Glutenno Alba keverékemből! Hamarosan annak is leírom a receptjét.)

Éppen emiatt nem akartam közreadni ezt a receptet, ugyanis ez a kakaós csiga messze nem olyan, mint amilyet egykor szerettem. Sima kelt tésztából készül, sőt, miután most már tejfehérjét sem eszünk, vaj helyett kókuszolaj van benne. De az legalább elmondható róla, hogy a széle ropogós, a belseje puha, és ezt még másnap is megtartja. És mivel szinte mindennap kérnek tőlem ilyen receptet, feladtam az elveimet, már ami legalábbis a kakaós csiga=blundel tészta tételt illeti. Úgyhogy legyen, íme, a kelt kakaós csiga receptje. 

Hozzávalók 14 kisebb csigához: 

A töltelékhez: 

  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg kókuszolaj, megolvasztva

A kenéshez: 

  • 2 evőkanál kókusztejszín
  • 1 evőkanál kókuszolaj

1. A tésztát dagasztógéppel vagy kézzel is ki lehet dolgozni. Egy tálba mérem a kétféle lisztet, és elkeverem az útifűmaghéjjal, az élesztővel, a cukorral és a sóval. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 01

 

2. Hozzáadok 1,5 dl vizet, a tojást meg a kókuszolajat, és sima, fényes, homogén tésztabucit gyúrok az egészből. A géppel ez mindössze 2 perc, kézzel kb. kétszer ennyi.

3. A tálat letakarom, és meleg helyen (mondjuk 45 fokos sütőben) kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztem a tésztát. 

4. Ha megkelt a tészta, lisztezett nyújtólapon kinyújtom kb. 3 mm vékonyra. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 04

 

5. Megkenem kókuszolajjal, és megszórom a kakaós cukorral. Utána kevés vízzel megspriccelem, hogy a kakaó jobban rátapadjon majd a feltekerésnél. 

 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 05

 

6. A nyújtólap segítségével feltekerem a tésztát. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 06

7. Ha megvan, vízzel ismét lespriccelem - így kevésbé lesz törékeny. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 07

 

8. Éles késsel kétujjnyi vastag szeletekre vágom. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 08

 

9. A csigákat sütőpapíros tepsire teszem úgy, hogy a tészta végét behajtom alá, hogy ne nyíljon szét sütés közben.  

 B2ap3 Thumbnail Kakaos 09

9. A tenyeremmel mindet lenyomom, hogy laposabbak legyenek. Ezt a trükköt a cukrász iskolában tanultam, és érdemes megcsinálni, mert így lesznek kicsit profibb kinézetű kakaós csigáink. Arra azért ügyeljünk közben, hogy a nyomkodástól maszatos tenyerünket minden egyes csiga előtt töröljük le, mert így szép tiszta marad a tésztánk.   

 B2ap3 Thumbnail Kakaos 11

10. A csigákat ismét lespriccelem vízzel, és megkenem a kókusztej és a kókuszolaj keverékével. 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 10

11. Folpackkal letakarom, és kb. 15 percig még kelesztem. Közben előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütőben 160 fok), addig pedig türelmesen várakozunk.

B2ap3 Thumbnail Varunk

12. A csigákat kb. 30 perc alatt megsütöm. Langyosan már lehet őket enni, persze szigorúan csak a kétlábúaknak! 

B2ap3 Thumbnail Kakaos 12

B2ap3 Thumbnail Kakaos 15

 

 

 

 

 

A tökéletes szilvás süti
Egy tészta, három ciabatta

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. január 19. szombat

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.