• Bslide06
 • Bslide02
 • 1
 • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Kovászos fehér cipó

Kovászos fehér cipó

Szögezzük le az elején: igazán jó gluténmentes kenyeret sütni önmagában, (értsd: élesztővel) is művészet. Gluténváz nélkül – ami dagasztás során jön létre egy jól kidolgozott búzalisztes tésztában – már a sima élesztős tésztának sincs könnyű dolga: a légbuborékoknak egész egyszerűen nincs mibe kapaszkodniuk. Részemről le a kalappal mindazok előtt, akik erre vállalkoznak, legyen szó kényszerről vagy a sokak által szapult "divatdiétáról", szerintem egyre megy. 

Magammal szemben persze magasabb a mérce: miután sikerült kidolgoznom az Alba fehér cipó lisztkeveréket, azt hiszem, a 'gluténmentes és finom kenyér' című projektet kipipálhatom: az ezzel készült élesztős kenyereim ízére még senki sem panaszkodott, és nemcsak háztartásokban használják mindennap, hanem pékségek és sokcsillagos éttermek is sütik belőle a finomságokat. 

A vásárlók felől azonban egyre inkább jön az igény: szeretnének igazi kovásszal készült, élesztőmentes kenyeret enni. Pékforradalom zajlik ma az országban, és hát miért maradjanak ki a jóból a gluténérzékenyek? 

Arra már több mint egy éve rájöttem, hogy a gluténmentes lisztjeim remek kovászt adnak, ám sokáig nem akartam leírni a receptet. Hogy miért? Mert túl macerás, túl sok benne a változó, és nem biztos, hogy mindenkinek sikerülni fog. Továbbra is ezt gondolom: a kovászolt kenyér sütéséhez sok rutin kell. Ismerni kell a tésztát, hiszen a tapintása és az illata segít például abban, hogy mikor áll készen a sütésre. Kezdő sütőként be kell kalkulálni: biztosan lesz keletlen vagy éppen túlkelt, egyenetlen bélzetű, lyukakkal vagy kráterekkel tarkított kenyerünk. Ugyanakkor, ha elszántak vagyunk, 5-10 próbálkozás után már egyre jobb eredményre számíthatunk, és a semmihez sem hasonlítható illat, a fantasztikusan lágy bélzet és a ropogós héj biztosan kárpótol a korábbi sikertelenségekért. 

Ja, és egy vigasztipp: a rosszul sikerült kenyereket érdemes felszeletelni, megszárítani és ledarálni: gluténmentes zsemlemorzsa szinte sehol sem kapható, annak pedig ez kiváló. 

Hozzávalók: 

 • 100 g aktív kovász (elkészítése itt) 
 • 250 g Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék (kapható: itt) 
 • 1 teáskanál só
 • 1 teáskanál cukor
 • szűk 2 dl víz
 • 1 evőkanál semleges ízű olaj

Szükséges eszközök: 

 • fedeles műanyag tál
 • fa vagy gyékény kelesztő tál
 • konyharuha
 • spatula
 • tepsi

 ELKÉSZÍTÉS: 

1. A lisztet beleszórom egy zárható fedelű keverőtálba, és elkeverem a sóval, a cukorral és a kovásszal. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz04

2. Hozzáöntöm a vizet, és spatulával egynemű tésztává keverem az egészet. Ekkor belekanalazom az olajat, és ezt is a tésztába keverem. 

3. A tésztából spatulával bucit formázok, közben az edény faláról is lehúzom az összes odaragadt tésztát. Szép, fényes bucit kapok. 

 

B2ap3 Thumbnail Kovasz06

4. A tálat lefedem, és 1 óra hosszat állni hagyom a konyhapulton. 

5. Ezután előveszek egy természetes anyagból készült tálat, ebben fogom keleszteni a tésztát. Ez azért fontos, mert lélegzik, átengedi a levegőt. Nagyon jók a gyékény kosarak, de nekem egy sima IKEÁ-s fatálam van, remekül szolgál. Ebben fog kelni a kenyér.

6. Előveszek egy tiszta konyharuhát, és alaposan meghintem rizsliszttel, még bele is masszírozom egy kicsit a lisztet. Erre azért van szükség, mert ebbe teszem majd bele a kenyértésztát, így biztosan nem fog a tálba ragadni. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz07

 7. 1 óra elteltével a műanyag tál fedelét leveszem, és vizes kézzel kicsit lenyomkodom a tésztát, majd az egyik felét ráhajtom a másikra, mintha egy könyvet csuknék be. Ezt a hajtogatást még 3-szor megismétlem, így dolgozom át a tésztát. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz08

8. A kapott bucit belefordítom a konyharuha közepébe, aztán az egészet átemelem a kelesztő tálba. Vizes kézzel elsimítom a felületét, majd ráhajtom a konyharuhát, és beteszem a hűtőbe 8-9 órára. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz10

9. Ha az idő letelt, kiveszem a tésztát a hűtőből, és kifordítom egy darab sütőpapírra. Vizes kézzel átsimogatom, aztán leborítom a kelesztő tállal, és 1 órá át szobahőmérsékleten pihentetem. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz13

10. Ezután előmelegítem a sütőt 210 fokra. Ha tud gőzölni a sütőm, akkor azt kapcsolom be, ha nem, akkor bekészítek az aljába egy tepsit, és beleöntök 1 dl vizet. 

11. A kenyértésztát sütőpapírostul beleteszem egy tepsibe. Jöhet még egy mosdatás, azaz vizes kézzel ismét áttörlöm. Nem lesz látványosan magas, ezt ne várjuk - ezt a csodát majd a sütőben fogja bemutatni. Spatulával csinálok rá néhány hosszanti bevágást, és betolom a sütőbe, ahol kb. 45 perc alatt sül szépséges aranybarnára. 

B2ap3 Thumbnail Kovasz16

12. Ha kisült, kiveszem, és átteszem egy rácsra hűlni. Melegen tilos felvágni! Ha igazán fényes és cserepes kérget szeretnék, akkor még azon forrón lespriccelem egy kevés hideg vízzel.

B2ap3 Thumbnail Kovasz01

Zabpelyhes-almás palacsinta
Egy tészta két tekercs

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2019. január 19. szombat

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.