• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Meggyes rácsos pite

Meggyes rácsos pite

A pite – avagy elegáns francia cukrásznevén a pate brisée – készítésénél egyszerre előny és hátrány, hogy a tészta nem tartalmaz glutént. A jó pite alapja ugyanis az úgynevezett gyúrt omlós tészta. Az omlósság nagyon fontos kritérium, és ezt búzaliszt esetén nem is olyan könnyű elérni: a ragadós lisztet elég csak túlgyúrni, és máris nem lesz lágyan omló, leheletkönnyű az eredmény. Nos, a gluténmentes lisztek esetében éppen ez a kihívás: hogy ne essen szét a tészta morzsákra. Ezért alapvetően nem süteménylisztet, hanem több ragasztóanyagot tartalmazó kenyérlisztet érdemes hozzá használni, és egy kis süteményliszttel keverni, hogy könnyebb legyen.

Ezen túl az alábbi 8 aranyszabályra érdemes még odafigyelni:

  1. Az összeállításnál minden hozzávaló legyen nagyon hideg. Ez azt jelenti, hogy legalább 8 órát töltsön a hűtőben a vaj vagy kókuszzsír, a tojás és a víz is, amit felhasználunk majd.
  2. A tésztát ne taperoljuk hosszan, hanem gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, mert a kezünk melegétől megolvadhat a zsiradék. Márpedig ilyenkor jóval nagyobb rá az esély, hogy szétesik a tészta.
  3. Tejmentes diétában vaj helyett dolgozhatunk kókuszzsírral is, de ez is legyen nagyon hideg! 
  4. A tésztát készíthetjük késes robotgépben is, de ekkor is dolgozzunk gyorsan, rövid ideig. 
  5. A kész tésztát tegyük a hűtőbe legalább 2 órára. 
  6. Nyújtás előtt hagyjuk a tésztát szobahőmérsékleten 10-15 percet. Ha nagyon hidegen kezdjük el nyújtani, garantáltan szakadozni fog. 
  7. Nyújtáskor bőven lisztezzünk alá, erre a célra a legjobb a rizsliszt. Ha ráterítünk egy darab folpackot, akkor a nyújtófára sem fog felragadni a tészta.
  8. Ha elszakad a tészta, amikor áttesszük a formába, semmi pánik: nyomogassuk össze, és kész. Ha megsült, nem fog szétesni. 

Hozzávalók

A tészta: 

  • 25 dkg Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 6 dkg Glutenno Dolce Vita sütemény lisztkeverék
  • 6 dkg cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ¼ teáskanál só
  • 15 dkg hideg  vaj vagy kókuszzsír, kis kockákra vágva
  • 1 nagy tojás
  • 1 teáskanál almaecet

A töltelék: 

  • 1 kg fagyasztott meggy, felengedve, lecsepegtetve
  • 10 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál tápiókakeményítő
  • 1 csipet só
  • a kenéshez 1 tojás

Elkészítés: 

Egy nagy keverőtálban elkeverjük a kétféle lisztet, a sót, a cukrot és a szódabikarbónát.

B2ap3 Thumbnail Mr 01

Hozzáadjuk a hideg vajkockákat, és kézzel gyorsan elmorzsoljuk, amíg a vajdarabok a liszttel úgy-ahogy el nem keverednek. 

B2ap3 Thumbnail Mr 02

Ekkor hozzáadjuk a tojást, az ecetet, és annyi jéghideg vizet, hogy összeálljon a tészta – ez általában 1-2 evőkanál szokott lenni. 

B2ap3 Thumbnail Mr 03

A kapott tésztát két részre vesszük: 1/3-2/3 arányban osztjuk el. Mindkét darabot folpackba csomagoljuk, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. 

B2ap3 Thumbnail Mr 05

Sütés előtt vajjal kikenünk, rizsliszttel meghintünk egy 23 cm-es, fodros szélű piteformát. A tésztabucikat kivesszük, és 10-15 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

B2ap3 Thumbnail Mr 06

Először a nagyobbik tésztát nyújtjuk ki: ehhez alaposan meglisztezzük a nyújtólapot, a tésztát pedig leborítjuk azzal a folpackkal, amibe be volt csomagolva. Kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk.

B2ap3 Thumbnail Mr 07

Áttesszük a formába. Ha elszakad, ne aggódjunk: szimplán csak nyomkodjuk össze ott, ahol lyuk van. A forma falát is fedjük be a tésztával, a kilógó széleket pedig vágjuk le. 

B2ap3 Thumbnail Mr 08

A tésztát villával megszurkáljuk, aztán az egészet áttesszük a hűtőbe, amíg haladunk tovább. 

A fagyasztott meggyet szűrőben lecsepegtetjük.

B2ap3 Thumbnail Mr 10

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kivesszük a pitét a hűtőből, és áttesszük a forró sütőbe 6 percre – ez a gyors elősütés fogja garantálni, hogy nem ázik majd el a tészta. Ha kész, még forrón vékonyan megkenjük felvert tojással, és hagyjuk, hogy kicsit megszilárduljon rajta a tojásréteg.

B2ap3 Thumbnail Mr 09

A lecsepegett meggyet összekeverjük a cukorral, a keményítővel és a narancs reszelt héjával. Állni hagyjuk. 

B2ap3 Thumbnail Mr 11

A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, és derelyevágóval 2 cm vastag csíkokra szabdaljuk.

A meggyes tölteléket a pitére simítjuk. Arra ráfektetjük a tésztacsíkokat – itt sem probléma, ha esetleg elszakadna, tegyünk csak mellé egy másik darabot, és kész.

B2ap3 Thumbnail Mr 13

A csíkokat tojással megkenjük, és az egészet betesszük a sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt lesz kész. 

B2ap3 Thumbnail Mr 1 20160801 082349 1

Megvárjuk, amíg kihűl, csak utána vágjuk fel. 

Mi buliba vittük, és nemcsak a kétlábúak őrültek meg érte.

B2ap3 Thumbnail Mr 15

A tökéletes szilvás süti

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. szeptember 20. csütörtök

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.