• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Glutenno – a gluténmentes és finom! blog

Receptek, hasznos tanácsok, tippek, információk és érdekességek gluténérzékenyek számára.

Négymagos zsömle

Négymagos zsömle
A Rio barna cipó lisztkeverék kifejlesztésekor egyetlen szempont volt a szemem előtt: hogy olyan kenyeret lehessen sütni belőle, ami a tápláló, tartalmas barna kenyerekre – uram bocsá’ a rozskenyérre – emlékeztet. 
Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ennek a kenyérnek semmi köze a rozskenyérhez, de mégis: a munka során nagyon finom ízű dolog született, amit annyira szerettünk mi és a tesztkóstolóink is, hogy úgy döntöttünk, a nagyközönség számára is elérhető lesz ez a keverék. Ezért kapott végül is dobozt, és került oda az Alba kenyér-, a Napoli pizza- és a Dolce Vita sütiliszt mellé.
 
Napokig puha és finom belőle a kenyér, és mivel könnyű és laza a tésztája, elbírja, ha ezzel-azzal még tartalmasabbá tesszük. Én most a kedvenc négyes magkeverékemmel, azaz a szezámmag-lenmag-mák-napraforgómag keverékkel dúsítottam - ez ízben és állagban is fantasztikusan passzol hozzá. 

Hozzávalók 4 nagyobb zsömléhez (egy cipóban is megsüthető): 

 

  • 25 dkg Rio barna cipó lisztkeverék
  • 1 teáskanál napraforgómag
  • 1 teáskanál mák
  • 1 teáskanál szezámmag
  • 1 evőkanál lenmag, megőrölve
  • 2 teáskanál köménymag, megőrölve
  • 1 teáskanál méz
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 2 evőkanál olaj

 a tetejére napraforgómag, mák, szezámmag, lenmag, vegyesen

 

ELKÉSZÍTÉS

 

1. Mindent előkészítek: a lisztet, a magokat, a köménymagot, a mézet, a sót, az élesztőt, az olajat és kb. 2,3 dl vizet. 

 Negymagos 01

2. Az összes száraz hozzávalót beleszórom egy fedeles kelesztőtálba. 

Negymagos 02

3. Hozzáöntök 2,3 dl langyos vizet és a mézet. Elkeverem. 

Negymagos 03

4. Az olajat adom hozzá utoljára, aztán ezzel teljesen simára keverem a tésztát. 

Negymagos 04

5. Csak semmi pánik: ragacsos, sűrű nokedlisztésztaszerűséget fogok kapni, és ez így rendben van. 

Negymagos 05

6. A tálat lefedem, és érni hagyom a tésztát kb. 20 percig. 

Negymagos 06

7. Az idő leteltével a tészta térfogata kb. másfélszer akkora lesz, mint volt. Ha nem ekkora, akkor akkor még letakarom a tálat, és megvárom, amíg megkel a tészta.  

Negymagos 07

8. Magam elé készítek egy vízzel teli kisebb tálat, valamint egy sütőpapírral bélelt tepsit. Vízbe mártott kézzel gombócokat formázok a tésztából. 

Negymagos 08 

9. VIgyázok, hogy ne nyomogassam nagyon a tésztát, de a felületét azért simítsam el, mert amilyenre simítom, olyanra fog sülni.  

Negymagos 09

 10. Az egymás mellé sorakoztatott gombócokat még kb. 10 percig pihentetem, amíg bemelegítem a sütőt 220 fokra. 

Negymagos 11

11. Megszórom őket a magokkal, hogy még csinosabbak legyenek a zsömlék. 

Negymagos 12

12. És hogy ne száradjanak ki a várakozás alatt, vízzel lespriccelem őket. 

Negymagos 13

13. Mehetnek a forró sütőbe: 220 fokon 10 percig sütöm, aztán leveszem a hőt 210 fokra, és 15 perc alatt teljesen megsütöm a zsömléket. Ha elkészültek, megvárom, amíg teljesen kihűlnek, csak utána vágom fel!  

Negymagos 15

 

Negymagos 14

 

Farsangi fánk
Gluténmentes almás pite

Kapcsolódó hozzászólások

Hozzászólások

 
Még nincs ilyen. Legyél te az első hozzászóló.
Default Blogger
Already Registered? Login Here
Vendég
2018. február 22. csütörtök
If you'd like to register, please fill in the username, password and name fields.

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.