• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Zabpelyhes zsemle

Zabos 20
Az Alba lisztet kifejezetten a fehér kenyér pótlására fejlesztettem ki. És ugyan ebbe is került teljes őrlésű cirokliszt és barna rizsliszt, vannak napok, amikor ennél valamivel masszívabb, tartalmasabb kenyérre vágyunk.
Ez a zsemle ilyen, és hogy csavarjak rajta egyet, zabliszttel, méghozzá saját őrlésű zabliszttel dúsítottam a tésztáját. 
Nagyon szerencsés az a gluténérzékeny, aki ehet zabot,
hiszen rengeteg értékes tápanyagot tartalmazó gabona.
Frissen pirítva és őrölve pedig maga a mennyország: illatos,
zamatos, és olyan kenyeret ad, amit nem lehet nem szeretni.

 

 

 HOZZÁVALÓK (9 db 10 dkg-os zsemléhez):

ELKÉSZÍTÉS:

1. A Glutenno Alba liszthez hozzákevert zablisztet magam őrlöm, szemes gabonából. Ez csak elsőre tűnik macerásnak, kis gyakorlattal bele lehet jönni,
az így kapott íz- és illatélmény pedig hamar meggyőzi az embert, hogy érdemes ezzel foglalatoskodni. Szerintem ha valamibe, akkor egy házi gabonaőrlőbe
és -pelyhesítőbe érdemes beruházni, hiszen örök darab, és az egész család élvezheti a sok finomságot, ami a segítségével készül.
Amióta van a háztartásunkban, nem kérdés, hogy frissen pelyhesített zabból készül a reggeli zabpehely, és a szerintem keserű ízű bolti kölesliszt helyett is
saját őrlésű kölesből készítem a kását vagy a kölestejet, és ez megy a sütik tésztájába is. Olyan minőségi ugrás ez a gabonák ízében és zamatában,
hogy még az egyébként "fafejű", merevebb, azaz kizárólag húst-krumplival evő családtagjaim is örömmel megeszik az ilyen ételeket, hiszen ők is érzik:
ez bizony nagyon-nagyon finom.

Tehát, először is hideg folyó víz alatt alaposan átmostam a gabonát, hogy biztosan tiszta, pormentes legyen.

Zabos 02

2. Utána picit megpirítottam: ezzel nemcsak adok neki egy extra illatot és ízt, hanem gyorsan elő is készítem az őrléshez, hiszen ott nedves gabonaszemek 

nem használhatók. 

A pirításhoz nekem az öntöttvas serpenyő vált be - az enyém 28 cm átmérőjű, és egyszerre 1/2 kg zabot tudok benne megpirítani. 

Zabos 03

3. Az egész művelet max. 10 percig tart: közepes-nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítom a magokat.

 Zabos 04

4. Ügyelek rá, hogy ne pörköljem meg őket, csak kicsit pirítsam: elég, ha világos aranysárga színt kapnak. 

 Zabos 05

5. A kapott pirított zab egy részét felcímkézve elteszem, jó lesz a következő alkalommal.
Rá szoktam írni a szavatossági időt is a biztonság kedvéért, bár még soha nem maradt rajtunk. :) 

Zabos 06

6. Most jön a kedvenc munkafázisom: a pelyhesítés és az őrlés.

Ezúttal profi eszközzel, az Ankarsrum robotgépének pelyhesítőjével és gabonaőrlőjével dolgoztam:
gyors, csendes és hatékony szerkezet, tökéletes finomságú lisztet és szép pelyhet készít bármilyen gabonából. 

A pelyhesítővel kezdtem, ez a zabpehely megy majd a zsemlék tetejére. 

Zabos 07 

 Tessék, ilyen csodás lett az eredmény. Ó, bárcsak lenne illatokat közvetítő számítógép! 

Zabos 08

7. Utána felraktam a másik őrlőfejet, és már ment is a pirított zab a gépbe: percek alatt készen lett a púderfinomságú, ugyanakkor teljes őrlésű, fantasztikus zabliszt. 

Zabos 09 

 8. Az őrlést acélhengerek végzik, és a szemcseméret a fokozatmentes tekerővel állítható: ha akarom, durvább, ha pedig inkább úgy szeretném, akkor finomabb állagot kapok. 

Zabos 10 

 Zabos 11

9. Ezután levettem az őrlőfejet, visszaállítottam a gépet a talpára, és feltettem rá a krémkeverő tálat a keverőkarokkal. 

10. Beleöntöttem a tálba 4,5 dl vizet - ennél a robotgépnél praktikus mindig a folyadékkal kezdeni a keverést, így gyorsabban simára tudja dolgozni a tésztát.

Hozzászórtam az élesztőt, aztán a Glutenno Alba lisztet, 10 dkg őrölt zablisztet, a sót és az olajat. 3-4 perc alatt sűrű, nokedlitészta állagú tésztát kevertem az egészből. 

Zabos 12

11. Az elkészült tésztát 30 percig pihentettem - ehhez még ki sem kellett vennem a gépből, csak rátettem a tetejét. 

Zabos 13

12. Az idő leteltével elővettem egy sütőpapíros tepsit, és vizes kézzel megformázva rápakoltam a kis zsemléket.

Ilyenkor már nem kell nyomogatni a tészát, hogy a kelesztés alatt keletkezett gázbuborékokat ne abajgassuk,

de azért a tészta felszínét érdemes elsimítani. 9 db zsemle elfér egy tepsin, ha ügyesebben pakoljuk le, mint most én tettem: 

Zabos 14

 13. A maradék, kb. 12 dkg-nyi nyers tésztát én most elraktam a hűtőbe - megnézem, holnapután mit tudok belőle sütni. 

Zabos 15

 14. A zsemlékre rászórtam a zabpelyhet, vízzel lespricceltem őket, és huzatmentes helyen még legalább 20 percig pihentettem őket. Közben előmelegítettem a sütőt 220 fokra. 

Zabos 17

15. A forró sütőben kb. 30 perc alatt lettek készen a zsömlék. Közben nálunk beesteledett, ezért ilyen rossz a kép, de azért a lényeg látszik. 

Zabos 18

Figyelem: a gluténmentes kenyérfélét tilos melegen, sőt, langyosan enni, mert ilyenkor még ragacsos a bélzete. Szóval türelem, szerencsére ezek a kis zsömlék gyorsan kihűlnek.  

És íme, másnap a reggelihez így néztek ki: 

 

Zabos 19


 

MÉG EZ IS ÉRDEKELHET:
 

Sonkas Pizza
Bazsalikomos-sonkás pizza

Krumplis Pogacsa
Habkönnyű krumplis pogácsa

Alba Smiley

Alba fehér cipó 

NÉZD MEG A VIDEÓT, HOGY KÉSZÜL AZ ALBA CIPÓ:
 

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.