• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Francia briós

Brios08
 

 

 

"Előző életemben", azaz a gluténérzékenységet megelőző időszámítás szerint az egyik kedvenc péksütim a briós volt. Naná, hogy a kenyér után ennek a kidolgozásához láttam hozzá. Igazán sosem voltam elégedett az eredménnyel, hiszen a gluténmentes tésztá vétek annyira keményre gyújtani, hogy formázni lehessen - az ilyen briós szerintem inkább csak verekedni lenne jó. 

Itt van viszont a franciák briósa, ami formában készül - na az már megfelel nekem is. Klasszikus briósformám nincs ugyan hozzá, de a muffintepsi meg egy kis trükk elég ahhoz, hogy valami hasonló eredményt kapjak. 

Puha, finom bélzet és magasabb nedvességtartalom - ez a briós nekem való! Remekül lehet fagyasztani, és simán csak felengedve, vagy a sütőben átmelegítve nagyon finom. 

 

 HOZZÁVALÓK (12 darabhoz):

a kenéshez 1 tojássárgája, 1 evőkanál vízzel elkeverve

ELKÉSZÍTÉS: 

1. A tésztát a legegyszerűbb robotgéppel összeállítani. Ezúttal a dagasztókart használtam, mert ragacsosabb, masszívabb a tészta.
A keverőtálba öntöm a vizet és a tejet, és hozzászórom az élesztőt és a cukrot. 

Brios01

2. Beleszórom a kétféle lisztet és a sót, majd néhány perc keverés után hozzáadom a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliarúd kikapart magjait.

3. A tésztát simára keverem, és elosztom egy muffintepsi mélyedéseiben, de úgy gazdálkodom vele, hogy maradjon meg egy kb. 2 evőkanálnyi mennyiség. Ezekből apró kis gomócokat formázok vizes kézzel vagy vízbe mártott teáskanállal, és a nagy tésztakupacok tetejére ültetem őket. Ez adja meg a tradicionális francia brióséhoz hasonlító, kontyos formát. 

Brios02

 4. A tepsit folpackkal letakarom, és huzatmentes helyen kb. a duplájára kelesztem benne a tésztát. 

Brios03

 5. Sütés előtt vízzel elkevert tojássárgájával megkenem a briósokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütöm. 

Brios05

Íme, a briós bélzete: puha, foszlós és illatos. Amit nem eszünk meg, mehet a fagyasztóba, isteni lesz reggelire. 

Brios07


 

MÉG EZ IS ÉRDEKELHET:
 

Sonkas Pizza
Bazsalikomos-sonkás pizza

Krumplis Pogacsa
Habkönnyű krumplis pogácsa

Alba Smiley

Alba fehér cipó







 

NÉZD MEG A VIDEÓT, HOGY KÉSZÜL AZ ALBA CIPÓ:
 

 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.