• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Gluténmentes kovász

Kovasz03
Üdv a klubban, kedveseim, akik elszántátok magatokat a gluténmentes kovász készítésére. Előre figyelmeztetek benneteket: új korszak kezdődik az életetekben. Mostantól lesz egy új lakótársatok, aki ugyan nem igényel különösen sok törődést, ám azt rendszeresen megkövetelni. 
Aki hozzám hasonlóan nagyon lassan képes megszokni az új rendszert, az állítsa be a telefonján a kovász etetésének időpontjait, ugyanis nagyon rosszul esik, ha feledékenység miatt a nyolcadik napon megmurdal az addig dédelgetett kovászkánk.
Egy másik hasznos tipp az abszolút kezdőknek és linkóciknak: készítsetek egy táblázatot, amit kiragasztotok a konyhában. Erre jegyezzétek fel a teendőket és azt, hogy hol tartotok aznap.
ELKÉSZÍTÉS NAPRÓL NAPRA:

Fontos, hogy nagyjából mindig ugyanabban az időben etessük a kovászt, azaz 24 és 12 óra teljen el az egyes etetések között.

1.nap

Egy magasabb befőttes üvegben összekeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

2. nap

Kiveszek a keverékből 30 g-ot. Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom. Hozzákeverek 30 g  Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

3. nap

Ugyanaz, mint tegnap. Kiveszek a keverékből 30 g-ot. Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom. Hozzákeverek 30 g  Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

4. nap

Ugyanaz, mint tegnap. Kiveszek a keverékből 30 g-ot. Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom. Hozzákeverek 30 g  Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom. 

5. nap

Innentől kezdve 12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

6. nap

12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

7. nap

12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

8. nap

12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

9. nap.

12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

10. nap

12 óráknént etetem a kovászt, ugyanúgy, mint eddig. Azaz: reggel és este is kiveszek a keverékből 30 g-ot. (Ezt nem szoktam kidobni: általában belesütöm az aznapi kenyérbe, de palacsinta tésztájába keverve is nagyon finom.) Hozzákeverek 30 g Alba fehér cipó lisztet és 30 g langyos vizet. Az üveg tetejét rácsavarom, és állni hagyom.

A kovászom ezennel készen van, 6-8 óra elteltével használhatom is. Általában az etetés után 8-10 órával a legaktívabb, ilyenkor érdemes vele bekeverni a kenyértésztát. 

FONTOS:
Ha nem sütök mindennap, akkor a kovászt a hűtőben tartom. Ebben az esetben hetetne egyszer kell megetetnem. Sütés előtt fél nappal kiveszem a hűtőből, megetetem, és kb. 8 órát a konyhapulton tartom - ekkor lehet vele sütni. De hűvösebb időben az is előfordulhat, hogy még egyszer meg kell majd etetnii, mert még nem elég erős, és nem fogja megemelni a tésztát. Ennek megítéléséhez rutinra van szükség. Viszonylag egyszerű teszt, ha bejelöljük az üvegen, hol tart etetés előtt a kovászunk, és ha az etetés után 8 órával azt látjuk, hogy megduplázódott a térfogata, akkor jó lesz. 

                                                                                                                                                                 

Nézd meg, hogy készül a ropogós héjú, puha belsejű fehér cipó! 

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.