• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Hamis csokis-aszalt meggyes gyümölcskenyér

Csokis Aszaltmeggyes
Gluténmentes, tejmentes, élesztőmentes, sőt, csokoládé- és kakaómentes, kevés cukrot tartalmazó édesség, amely ízében és illatában abszolút hozza a csokis kényeztetés élményét. 
 HOZZÁVALÓK:
  • 5 dkg aszalt meggy
  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma
  • 1 tasak (25 dkg) Rio barna cipó gluténmentes lisztkeverék
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 8 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg  olívaolaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 narancs leve
  • ½ citrom leve
  • 5 dkg dió, szárazon megpirítva és durvára vágva

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Előző nap beleszórjuk az aszalt meggyet egy kis tálkába. Meglocsoljuk a rummal, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi bőven ellepi. Állni hagyjuk 1 éjszakán keresztül. 
  2. Másnap kókuszolajjal vékonyan kikenünk egy 32 cm-es püspökkenyér formát. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. 
  3. A Rio lisztkeveréket összekeverjük a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral egy tálban. Félretesszük. 
  4. Egy nagy keverőtálba öntjük a kókusz- és az olívaolajat, és kézi robotgéppel néhány perc alatt elkeverjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, azokkal is simára keverjük. 
  5. A narancs és a citrom levét beleöntjük egy mérőpohárba, és ha szükséges, kipótoljuk annyi vízzel, hogy összesen 1,3 dl folyadékot kapjunk. 
  6. A robotgépet lassú fokozatra kapcsoljuk, és felváltva a tésztába dolgozzuk a narancsos folyadékot és a lisztet. A végén hozzáadjuk a lecsepegtetett aszalt meggyet és a durvára tört diót, és ezeket is beleforgatjuk. 
  7. A masszát az előkészített formába simítjuk, a sütőt légkeverésre kapcsoljuk, és kb. 45 perc alatt megsütjük a gyümölcskenyeret (légkeverés nélkül kb 10 perccel tovább sütjük). Tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt fogpiszkáló szárazon jön ki belőle, készen van. 
  8. A formát rácsra tesszük, kb. 15 percig állni hagyjuk, majd kiborítjuk belőle a gyümölcskenyeret, és így hűtjük ki teljesen. Csak ezután vágjuk fel.

                                                                                                                                          1 nagy gyümölcskenyér lesz belőle

Tárolás: annyira szaftos sütemény, hogy ha jól becsomagoljuk, legalább 1 hétig el tudjuk tartani. Tálalás előtt mindennap érdemes átkenni a tetejét 1-2 evőkanál narancslével, bevállalósabbaknak rummal.
A gyümölcskenyér felszeletelve kiválóan bírja a fagyasztást.

 

NÉZD MEG, HOGY KÉSZÜL A RIO BARNA CIPÓ!

 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.