• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Gluténmentes házi müzli

Muzli01
Rendhagyó recept, ugyanis – az eddigi szokásokkal ellentétben – szükség van hozzá egy olyan eszközre, amely nélkül nem lehet elkészíteni: egy gabonpelyhesítőre. Ez persze egy komoly beruházás, ám ha valóban ki tudjuk használni - azaz ha sok müzli és gabonapehely fogy a háztartásunkban - viszonylag gyorsan visszahozza az árát. Az én pelyhesítőm egy szuper, megbízható konyhai robotgép tartozéka, pofonegyszerű használni, halkan és gyorsan dolgozik.
Amióta megvan, nem költök vagyonokat gluténmentes müzlire, amelyek ráadásul tele vannak cukorral és glükózsziruppal. Inkább magam készítem az egészséges és finom reggelit. Ez az alaprecept bármikor módosítható, egyéni ízlés szerint variálható. Ja, és a házi müzli ajándéknak is remek ötlet! 
 
 HOZZÁVALÓK: 

 

  • 10 dkg gluténmentes zab
  • 5 dkg gluténmentes hajdina
  • 5 dkg gluténmentes köles
  • 5 dkg barna rizs
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 5 dkg mazsola
  • további aszalt gyümölcsök ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:

 

1. Előkészítem a zabot, a kölest és a hajdinát: ha nem vagyok biztos benne, hogy gluténmentesek, akkor mindet beleszórom egy-egy szűrőbe, hideg vízzel alaposan átöblítem, és utána papírtörlőn leszárogatom.

GABONAK EGESZ

2. Ezután jöhet a pelyhesítés: a gépbe szórok mindent, sorban egymás után. Néhány perc alatt készen is vannak a friss pelyhek.

Muzli03

Íme, a három gluténmentes gabonapehely: 

PELYHEK

3. A háromféle pelyhet egymás után beleszórom egy üvegbe. Alulra kerül a zabpehely, rá a köles, arra a hajdina. Rászórom még a mandulát és a mazsolát is, és készen is vagyok.

4. Az elkészült müzlit aztán többféleképpen használhatom. Egyrészt megfőzhetem reggeli kásának – a pelyhesített, inkább darás állagú köles miatt még akkor is krémes lesz, ha tej helyett csak simán vízben főzöm. De főzés nélkül is nagyon finom: ilyenkor célszerű előző este hideg vízbe áztatni, és másnap reggel megenni, friss gyümölcsökkel, mézzel, rizs-vagy juharsziruppal ízesítve.

5. További ízvariációk: tökéletesen passzol hozzá egy kis vanília vagy fahéj, de kakaóporral vagy karobbal is érdemes megkóstolni. Nagyon finom úgy is, ha meglocsoljuk 1-2 teáskanál dió-, mák- vagy pl. mogyoróolajjal. 

 

Muzliepres

 


 

NÉZD MEG, HOGY KÉSZÜL A RIO BARNA CIPÓ!

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.