• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Habkönnyű krumplis pogácsa glutén- és tejmentesen

 

Használjunk hozzá jó kis fokhagymás pecsenyezsírt, úgy még finomabb! Nemcsak glutén, de laktóz- és tejmentes finomság.

 

Krumplis Pogacsa

HOZZÁVALÓK:
  • 36 dkg áttört főtt krumpli
  • 2 teáskanál cukor
  • 1½ teáskanál szárított élesztő
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg Glutenno Alba fehér cipó lisztkeverék
  • 15 dkg zsír (vajjal, margarinnal, kókuszzsírral is működik)
  • 1 tojássárgája
  • a kenéshez 1 tojás, enyhén felverve, 1 evőkanál vízzel elkeverve
  • a nyújtáshoz Glutenno Dolce Vita süteményliszt 

             

 

ELKÉSZÍTÉS:
  1. A krumplit összemorzsoljuk a cukorral, az élesztővel, a sütőporral és a sóval elkevert liszttel. 

  2. Hozzáadjuk a zsírt és a tojássárgáját, és kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. 

  3. A tésztabucit kivesszük, és Glutenno Dolce Vita süteményliszttel meghintett deszkán kb. 2 cm magas tésztáalappá lapítjuk. Ezt megtehetjük úgy is, hogy folpackkal letakarjuk, és nyújtófával kinyújtjuk a tésztát, de sokkal egyszerűbb, ha csak simán kézzel ellapogatjuk az egészet.

  4. A tetejét késsel rombusz alakban bevágjuk - jó sűrűn csíkozzuk be, mert apró pogácsák lesznek. Egy 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval apró pogácsákat szaggatunk a tésztából. A visszamaradó tésztahulladékot kézzel összenyomkodjuk – nem szükséges nagyon összegyúrni – és újra kiszúrjuk. Ezt megismételjük, amíg el nem fogy az összes tészta. 

  5. A pogácsákat egymástól ujjnyi távolságra sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk – ez a mennyiség 2 db 30x40 cm-es sütőlemezen fog elférni. A tetejét langyos vízzel megspricceljük (egy tiszta IKEÁ-s virágspricni alapdarab a gluténmentes konyhában, sokszor tesz jó szolgálatot), és folpackkal letakarjuk. Langyos, nem huzatos helyen kb. 15 percig kelesztjük a pogácsákat. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 185 fokra. 

  6. Ha a sütő forró, a pogácsák tetejét megkenjük a vízzel elkevert tojással, vigyázva, hogy az oldalán ne csorogjon le a tojás, mert az nem engedi elég magasra emelkedni a tésztát.

  7. A tepsit betesszük a forró sütőbe, és kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük benne a pogácsát. Kibírjuk, hogy kihűljön, csak utána kóstoljuk meg.

                                                                                                            Kb. 70 darab lesz belőle 

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.