• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Hamburgerzsemle

Hambizsomle
Egy tojásfehérje és egy kevés édes tejsavópor csodákat tesz a tésztával: kicsit édes, és eszméletlenül puha lesz. De ne aggódjunk, ha valamelyiket nem ehetjük, nyugodtan hagyjuk ki belőle, úgy is finom zsemlét kapunk. 

 HOZZÁVALÓK:

  • 1 tasak Glutenno Alba fehér cipó gluténmentes lisztkeverék
  • 1 teáskanál édes tejsavópor (elhagyható)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 tojásfehérje
  • 2 evőkanál kókuszolaj

a kenéshez 1 tojás, enyhén felverve

a tetejére szezámmag

 

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A lisztet elkeverjük a tejsavóporral, a cukorral, a sóval és az élesztővel egy nagy keverőtálban. 
  2. A tojásfehérjét elkeverjük a kókuszolajjal és 2 dl vízzel. 
  3. A tojásos folyadékokat a száraz hozzávalókhoz keverjük, és spatulával vagy kézi robotgéppel simára dolgozzuk. Ragacsos, sűrű nokedlitésztát fogunk kapni.
  4. A tálat letakarjuk, és a tésztát legalább 30 percig kelni hagyjuk.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra (gázsütőn 8-as fokozat). Ha van pizzakövünk, betesszük, a sütő aljába pedig bekészítünk egy kisebb tepsit. 
  6. Ha a tészta megkelt, magunk elé terítünk egy nagy darab sütőpapírt, és vizes kézzel kb. narancs méretű gombócokat veszünk ki a tésztából. Egymástól kb. 3 ujjnyi távolságra tesszük őket, és vizes kézzel tökéletesen simára simogatjuk a felületüket. A közepüket kicsit le is nyomjuk, hogy picit laposabbak legyenek, jobban szétterüljenek. 
  7. Ha a sütő elérte a kívánt hőfokot, vízforralóban, 2 dl vizet forralunk. 
  8. A zsemléket finoman megkenjük az enyhén felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Sütőkesztyűt húzunk, a sütőpapír alá csúsztatjuk a pizzalapátot, majd megfogjuk, és sütőpapírostul becsúsztatjuk a zsemléket a forró pizzakőre. 
  9. Gyorsan becsukjuk a sütőajtót, de még annyira kinyitjuk, hogy az alsó tepsibe beleöntsük a forró vizet. Vigyázat, forró gőz fog felcsapni, ezért ne hajoljunk túl közel az ajtóhoz! 
  10. A sütő hőfokát 210 fokra mérsékeljük, és kb. 30 perc alatt megsütjük a zsemléket. Ha készen vannak, rácsra tesszük őket, és csak azután vágjuk fel, ha már teljesen kihűltek. 

                                                                                                                                                                 4 zsemle lesz belőle

 

 
 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.