• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Narancsos gyümölcskenyér

 

Gyumolcskenyer 
Glutén- és tejmentes édesség,
az olívaolajtól és a narancslétől
extrán szaftos, és sokáig puha marad.
Érdemes rögtön dupla adagot készíteni,
mert konyharuhába csavarva -
akár időnként egy-két evőkanál rummal
meglocsolva - sokáig eltartható a hűtőben.
Alaprecept, ami hozzáadott aszalt
gyümölcsökkel, csokicseppel, dióval, mandulával dúsítható.
A lényeg, hogy a hozzáadott anyagok
tömege összesen kb. 10 dkg legyen.

A tésztához: 

  • 7 dkg puha kókuszzsír 
  • 5 dkg olívaolaj
  • 15 dkg kristálycukor 
  • 2 tojás 
  • 2 narancs héja, lereszelve 
  • 20 dkg Glutenno Dolce Vita liszt 
  • ½ teáskanál sütőpor 
  • ½ teáskanál szódabikarbóna 
  • 1 nagy csipet só 
  • 1 dl frissen facsart narancslé
  • 2 evőkanál narancslekvár
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 teáskanál méz
  • 1 narancs reszelt héja

ELKÉSZÍTÉS

  1.  A tésztához kézi robotgéppel habosra keverjük a kókuszzsírt és az olívaolajat a cukorral. 
  2. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat és a reszelt narancshéjat. 
  3. Egy másik tálban összeszitáljuk a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
  4. Egy harmadik tálkában összekeverjük a narancslevet, a narancslekvárt és a vaníliakivonatot
  5. A vajas-tojásos keverékbe lassan, felváltva adagoljuk és keverjük a lisztet és a „nedves” hozzávalókat. 
  6. A kész masszát belesimítjuk egy  kivajazott, liszttel meghintett püspökkenyér formába. Elsimítjuk a tetejét úgy, hogy a tészta közepét az edény szélei felé kihúzzuk (így nem lesz nagyon púpos a közepe). 
  7. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, amikor egy beleszúrt fogpiszkáló szárazon jön ki belőle, és a közepe már nem remegős.
  8. Ha megsült, rácsra tesszük és teljesen lehűtjük a sütit. 
  9. Elkészítjük a csokimázat: az étcsokoládét gőz fölött összeolvasztjuk a mézzel, és a reszelt narancshéjjal és rácsorgatjuk a sütemény tetejére. Hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
  10. A gyümölcskenyér napokig eláll, máz nélkül pedig kiválóan lehet fagyasztani.

                                                                                                                                           Kb. 25 szelet lesz belőle. 

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.