• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Mákos zserbó

 
Valljuk be őszintén: gluténmentes bejglit sütni nem egyszerű dolog.
A gluténmentes élesztős tészta ugyanis rugalmatlan, így nem lehet igazán szépen formázni, tekerni – a kelesztés  vagy a sütés során mindig megreped a bejgli, ezt el kell fogadni. Az én válaszom a mákos bejglire ez a zserbó: ez istenien mákos, a szilvalekvártól szaftos,  az apró kis falatok valódi ízbombák, és még csodaszépek is. 
Mert miért is kellene szégyenkeznünk az ünnepi asztalnál?!   
Makos Zserbo Glutenmentes
 

A tésztához: 

A töltéshez: 

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ kg áfonya-vagy szilvalekvár

A tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • 1-2 evőkanál porcukor

a tepsihez kevés olaj, a nyújtáshoz Glutenno Dolce Vita süteményliszt

   
ELKÉSZÍTÉS:
  1. A tésztához a száraz hozzávalókat, azaz a kétféle lisztet, a sót, a szárított élesztőt, a sütőport és a porcukrot összevererjük egy tálban. 
  2. Hozzáadjuk a hideg, apró kockákra vágott vajat, kézzel elmorzsoljuk, aztán a tojássárgákkal és a vízzel gyorsan összegyúrjuk. 
  3. A kapott tésztabucit folpackba csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. 
  4. Közben a töltelékhez a darált mákot elekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a fahéjjal. 
  5. Előkészítünk egy 23x33 cm-es tepsit, és vékonyan kiolajozzuk. 
  6. A hűtőből kivesszük a tésztát, és 5 db egyforma részre vágjuk. 4 darabot folpackba csomagolva visszateszünk, az ötödiket pedig Glutenno Dolce Vita süteményliszttel meghintett deszkán kb. akkorára kinyújtjuk, mint a tepsi - az nem baj, ha az első lap körben 1-1 cm-rel nagyobb. Ne ijedjünk meg, nagyon vékony tésztalapot kapunk, ami sütés közben kicsit fel fog puffadni. Ha nyújtás közben elszakadna, akkor sincs gond: egyszerűen tapasszuk össze a tésztadarabokat. Segítség lehet, ha egy sütőpapír alatt nyújtjuk a tésztát, de rutinosabbak csinálhatják csak simán, liszttel meghintve.
  7. A tésztalapot áttesszük a tepsibe, és egyenletesen elkenjük rajta a lekvár ¼ részét, arra pedig rászórjuk a mákos keverék ¼ részét. 
  8. Sorban ugyanígy kinyújtjuk az összes tésztalapot, és rétegezzük őket a lekvárral és a darált mákkal. 
  9. A legfelső tésztalapot villával megszúrkáljuk, és felvert tojásfehérjével vékonyan átkenjük.
  10. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverés nélkül. Amíg melegszik, a zserbót szobamőmérsékleten pihentetjük. 
  11. Ha a sütő felforrósodott, betesszük a tepsit, és kb. 45 perc alatt megsütjük a süteményt. Csak akkor vesszük ki a tepsiből, amikor már teljesen kihűlt – a legjobb, ha 1 éjszakát lefedve állni hagyjuk.
  12. A kész sütire porcukrot szitálunk, és kis téglalapokra vágva tálaljuk. 

                            Kb. 48 kis szelet lesz belőle

 
 
 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.