• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Rozmaringos-kakukkfüves focaccia

Focaccia Web2

Isteni pizzakenyér, ami felszeletelve és jófajta extra szűz olívaolajba tunkolva, durva sóval megintve önmagában is finom. De keresztben félbevágva meg is tölthetjük, mint egy szendvicset.

Alaprecept, kedvünkre csavarhatunk rajta: tehetünk bele friss vagy aszalt paradicsomot, olajbogyót, a tésztájába pedig gyúrhatunk 4-5 dkg reszelt parmezánt vagy valamilyen kéksajtot. 

 HOZZÁVALÓK:

  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, a kés lapjával megnyomva
  • 1 tasak Glutenno Napoli pizza lisztkeverék 
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál friss vagy szárított kakukkfű- és rozmaringlevélke, apróra vágva
  • a tetejére durva szemű só

ELKÉSZÍTÉS:

1. Az olajat összemelegítjük a fokhagymával, majd levesszűk a tűzről, és legalább 10 percig állni hagyjuk. Utána leszűrjük, a fokhagymára most nem lesz szükség.

2. Keverőtálba szórunk 1 tasak Napoli gluténmentes lisztkeveréket, és elkeverjük benne a cukrot, a sót, a szárított élesztőt és a sütőport, valamint a zöldfűszerek felét

3. Hozzáöntünk szűk 2 dl langyos vizet, és fakanállal vagy a robotgép krémkeverő lapátjával simára keverjük. A végén beledolgozunk 2 evőkanálnyit a fokhagymás olajból. Sűrű, ragacsos nokedlitésztát kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk ½–1 órán keresztül.

4. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. Sütőpapírt terítünk egy nagy sütőlemezre, a közepén szétkenünk egy teáskanálnyi fokhagymás olajat.  A megkelt tésztát vizes spatulával ráfordítjuk, és vizes kézzel vagy spatulával egy kb. 19x19 cm-es négyzetté simogatjuk. Az ujjunkkal egymástól 2-3 cm-re kis lyukakat fúrunk a tésztába, ide nyomkodjuk bele kis csipetenként a másik adag zöldfűszert.

5. A tésztát a fokhagymás olajba mártott szilikonecsettel átkenjük, durva sóval megszórjuk, kevés vízzel megspricceljük, aztán a tepsit betesszük a forró sütőbe, és a focacciát kb. 20 perc alatt megsütjük. 

6. Ha elkészült, rácsra tesszük, és hideg vízzel azonnal megspricceljük, valamint megkenjük a maradék olajjal. Megvárjuk, amíg kihűl, csak utána tálaljuk fel. Jó étvágyat hozzá!

                                                                                                                                                             1 focaccia lesz belőle

 

TÁROLÁS: a focaccia frissen az igazi, de szeletekre vágva kiválóan bírja a fagyasztást is. Ha mi mégis másnap ennénk, érdemes keresztben kettévágott szendvicsalapként használni, és kevés vízzel lespriccelni, aztán a sütőben vagy egy száraz serpenyőben kicsit átpirítani, mielőtt megtöltenénk.

 

 
 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.