• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Alapanyagaink

Alapanyagaink kiválasztását hosszas tesztelés előzte meg. A finom íz és a magas beltartalmi érték mellett az is kiemelten fontos szempont a számunkra, hogy csakis megbízható forrásból érkezzenek. 
  • Háromféle rizslisztünk és a tápiókalisztünk Thaiföldről jön, mert itt találtunk megfelelő finomságúra őrölt és garantáltan ellenőrzött, glutén- és génmanipulációmentes termékeket. 
  • A teljes értékű ciroklisztet és a csicseriborsólisztet mi magunk őröljük, így mindig garantált a frissessége és a tisztasága.
  • Mi sem szeretjük az adalékokat, ezért kenyérlisztkeverékeinkbe csak a szükséges minimális mennyiséget tettük bele.

3kanalliszt Ok

 Lapozz, ha ennél többet szeretnél tudni a felhasznált lisztekről.

Ha a felhasznált adalékanyagokról akarsz többet tudni, ide lapozz. 


 Ezeket a liszteket használjuk: 

Cirokliszt

A világ ötödik leggyakrabban termesztett, ősi gabonája. Kellemesen semleges ízű, kicsit édeskés, világos lisztet ad, és kiváló gluténmentes péksütemények készíthetők belőle. Teljes őrlésű gabona, élelmi rostban és vasban gazdag, ugyanakkor viszonylag magas a fehérjetartalma. Tele van antioxidánsokkal, és mivel keményítő- és fehérjetartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet, a cukorháztartás kiegyensúlyozásában is komoly szerepet játszik. Mivel egy eredetileg is hibrid magból nő, semmiféle biotechnológiai módosításon vagy génmanipuláción nem esett át. Emellett rendkívül ellenálló gabona, termesztésekor nem igényel komolyabb növényvédelmet. 

Csicseriborsóliszt

A szárított csicseriborsó porrá őrölve is megőrzi telt, diós-mogyorós ízét, főleg, ha őrlés előtt kicsit meg is pirítják. Élelmi rostban és fehérjében gazdag liszt, sok benne az A-, a K- és számos B-vitamin, többek között folsav. Mangán, vas is sok van benne – nem véletlenül kedvelik a vegetáriánusok is. Sárga színű, diós ízű, nehezebb liszt. 

Barna rizsliszt

Tápanyagokban gazdag, teljes őrlésű gabona, a fehér lisztekénél alacsonyabb glikémiás indexszel, azaz lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozva ezzel a vércukorszintet. Fehérjedús, és sok vas, magnézium, réz, foszfor, élelmi rost és B-vitamin van benne. Kiváló mangánforrás, ami a csontok fejlődéséhez szükséges, és a kalcium beépülését is elősegíti. Gazdagabb, diós íze van.

Fehér rizsliszt

Finomra őrölt fehér rizs. Elég határozott íze és illata van, de kisebb arányban használva sütemények, fehér kenyerek és bagettek, pizzák és tésztafélék kiváló alkotója. Viszonylag magas a keményítőtartalma és a glikémiás indexe is. A mi rizslisztünk Thaiföldről jön, és szinte púderfinomságúra van őrölve, így egészen finom sütemények, piskóták elkészítéséhez is tökéletes.

Ragacsos rizsliszt

Bár angolul glutinous rice-nak hívják, ne ijedjünk meg: eredendően semmiféle glutén nincs benne. Ezt az elnevezést azért kapta, mert ez a rizsfajta megfőzve igen ragadós, tapadós (nevezik még sticky rice-nak, ragacsos rizsnek is), ugyanis jóval nagyobb a keményítőtartalma, mint a hagyományos fehér rizsnek. Ez a tulajdonsága a belőle őrölt liszt esetén igencsak jól jön, amikor a ragasztóként működő glutént kell pótolni. 

Tápiókaliszt

Maniókagyökérből kivont, magas keményítőtartalmú, fehér, könnyű liszt, enyhén édeskés ízzel. A sütemények textúráját javítja, ropogósabb lesz tőle a kenyérhéj. Fantasztikusan finomra van őrölve

Magok Kicsi

Hajdinaliszt

Középbarna színű, teljes őrlésű lisztje van, amely táplálkozástani szempontból igen értékes: például a B-vitamin csoport majdnem minden tagja megvan benne, a népi gyógymód pedig rutintartalma miatt a magas vérnyomás kezelésére használta. Karakteres, diós, kicsit pirított íze van.

Teffliszt

Az etióp szuperliszt! Arányaiban több korpát és csírát tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért is kiemelkedő élelmi rost-, fehérje-, vas-, aminosav- és kalciumforrás, és mind a nyolc esszenciális aminosav megtalálható benne. 

Kukoricakeményítő

Szagtalan, semleges ízű fehér por, kicsit sűrűbb és nehezebb, mint a tápiókakeményítő. Puhább és könnyebb lesz tőle a kenyértészta.

Burgonyakeményítő

Az összetört burgonyából vonják ki, semleges ízű, fehér színű por. Viszonylag nagyobb, ovális szemcsékből áll, nehezebb, súlyosabb anyag. Puhaságot kölcsönöz a kenyereknek. 

Karob

A szentjánoskenyérfa termésének őrleménye. A kakaóporhoz hasonlítható, de nincs benne a stimuláns teobromin, így gyerekeknek is adható. Polifenoljai természetes antioxidánsok, így védik a szervezetet a szabad gyökök és a környezeti ártalmak támadásaitól. Csökkenti a koleszterinszintet, gazdag kalciumban és kiváló szeléniumforrás. A Rio lisztkeverékünk többek között a karob miatt olyan finom és extra puha. 

Cukorréparost

Az egyik legjobb dolog, amit a gluténmentes kenyerekbe tehetünk! Ugyanis élelmi rosttartalma 67%, amivel fantasztikus tisztító, méregtelenítő hatása van. Megköti a bélrendszerben képződő méreganyagokat, így véd a vastagbél-és végbélproblémák és a székrekedés ellen, ugyanakkor nem befolyásolja az előnyös ásványi anyagok felszívódását. Védi a szájflórát, növeli a gyomor ürülési sebességét, támogatja az epeműködést. A cukortartalma és glikémiás indexe alacsony, tehát ne tévesszen meg bennünket a neve: cukorbetegek bátran fogyaszthatják. 


Őszintén az adalékokról

Mi sem szeretjük az E számokat. Ahol csak lehet, kikerüljük őket. De be kellett ismernünk, hogy olyan kenyeret, amely nálunk megüti a mércét, azaz nem fűrészporízű, nem morzsalékos, nem száraz, hanem puha a bélzete, ropogós a héja, és még másnap is jóízűen megesszük, nem lehet adalékanyagok nélkül sütni. A glutén (értsd: sikér) hiánya miatt ugyanis ezekben a lisztekben alig van valami, ami összetartaná a tésztát, ezért ezt adalékokkal kell pótolni. 

Itt most nem beszélünk arról, hogy a boltokban kapható, tömegtermelésből kikerülő búzalisztes kenyerek hányféle adalékot tartalmaznak, holott azoknak semmi szükségük nem lenne rá. Inkább elmondjuk azt, hogy mi viszont kínosan ügyelük arra, hogy csakis a szükséges minimumot tegyük bele a keverékekbe. Nézzük, melyeket!

Xantángumi (E 415)

Vízben jól oldódó, fehér por állagú, nagy molekulájú szénhidrát, amelyet a xanthomonas campestris nevű természetes baktériumfaj állít elő a cukor erjesztésekor. Az élelmiszeripar régóta használja, semmilyen káros hatása nem ismert. Kiválóan összetartja és strukturálja a tésztát, ugyanakkor viszonylagos rugalmasságot is ad neki.

Guargumi (guarmagliszt, E412)

A guarbab csíráját tápláló fehérjéből, őrléssel előállított, világosszürke por állagú anyag. Hazánkban rosszul cseng a neve, egy 2007-es erdőtűz miatti, dioxinnal való szennyeződése után mindenki megjegyezte magának. Pedig a guargumi nemhogy nem mérgező, hanem mivel vízzel duzzadó, emészthetetlen élelmi rost, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, és képes megkötni a mérgeket és baktériumokat. Jó tudni, hogy a botrány óta a guarszállítmányokat sokkal szigorúbban ellenőrzik az EU országaiban.

Aszkorbinsav (E300)

Azaz C-vitamin, amely egy erős antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Az élettani előnyeit mindenki ismeri, ám mi elsősorban nem ezért tettük bele a lisztjeinkbe – tudván, hogy a C-vitamintartalom a sütés során úgyis lebomlik –, hanem azért, mert tapasztalataink szerint az enyhén savas közeg segíti az élesztős tészták kelesztési folyamatait.  

 

 

 

 

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.

HÍRLEVÉL FEL-/LEIRATKOZÁS

Az alábbi felületen kezelheted a hírlevéllel kapcsolatos igényeidet. Amennyiben szívesen értesülnél a híreimről, fel tudsz iratkozni a hírlevelemre. Amennyiben nem szeretnél több hírlevelet kapni, van lehetőséged leiratkozni róla.

A feliratkozással igazolom, hogy elolvastam és elfogadom az adatkezelési szabályzatot és hozzájárulok ahhoz, hogy adataim az adatvédelmi irányelveknek megfelelően tárolásra kerüljenek.