• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Alapanyagaink

 Ezeket a liszteket használjuk: 

Cirokliszt

A világ ötödik leggyakrabban termesztett, ősi gabonája. Kellemesen semleges ízű, kicsit édeskés, világos lisztet ad, és kiváló gluténmentes péksütemények készíthetők belőle. Teljes őrlésű gabona, élelmi rostban és vasban gazdag, ugyanakkor viszonylag magas a fehérjetartalma. Tele van antioxidánsokkal, és mivel keményítő- és fehérjetartalmát lassabban dolgozza fel a szervezet, a cukorháztartás kiegyensúlyozásában is komoly szerepet játszik. Mivel egy eredetileg is hibrid magból nő, semmiféle biotechnológiai módosításon vagy génmanipuláción nem esett át. Emellett rendkívül ellenálló gabona, termesztésekor nem igényel komolyabb növényvédelmet. 

Csicseriborsóliszt

A szárított csicseriborsó porrá őrölve is megőrzi telt, diós-mogyorós ízét, főleg, ha őrlés előtt kicsit meg is pirítják. Élelmi rostban és fehérjében gazdag liszt, sok benne az A-, a K- és számos B-vitamin, többek között folsav. Mangán, vas is sok van benne – nem véletlenül kedvelik a vegetáriánusok is. Sárga színű, diós ízű, nehezebb liszt. 

Barna rizsliszt

Tápanyagokban gazdag, teljes őrlésű gabona, a fehér lisztekénél alacsonyabb glikémiás indexszel, azaz lassabban szívódik fel, kiegyensúlyozva ezzel a vércukorszintet. Fehérjedús, és sok vas, magnézium, réz, foszfor, élelmi rost és B-vitamin van benne. Kiváló mangánforrás, ami a csontok fejlődéséhez szükséges, és a kalcium beépülését is elősegíti. Gazdagabb, diós íze van.

Fehér rizsliszt

Finomra őrölt fehér rizs. Elég határozott íze és illata van, de kisebb arányban használva sütemények, fehér kenyerek és bagettek, pizzák és tésztafélék kiváló alkotója. Viszonylag magas a keményítőtartalma és a glikémiás indexe is. A mi rizslisztünk Thaiföldről jön, és szinte púderfinomságúra van őrölve, így egészen finom sütemények, piskóták elkészítéséhez is tökéletes.

Ragacsos rizsliszt

Bár angolul glutinous rice-nak hívják, ne ijedjünk meg: eredendően semmiféle glutén nincs benne. Ezt az elnevezést azért kapta, mert ez a rizsfajta megfőzve igen ragadós, tapadós (nevezik még sticky rice-nak, ragacsos rizsnek is), ugyanis jóval nagyobb a keményítőtartalma, mint a hagyományos fehér rizsnek. Ez a tulajdonsága a belőle őrölt liszt esetén igencsak jól jön, amikor a ragasztóként működő glutént kell pótolni. 

Tápiókaliszt

Maniókagyökérből kivont, magas keményítőtartalmú, fehér, könnyű liszt, enyhén édeskés ízzel. A sütemények textúráját javítja, ropogósabb lesz tőle a kenyérhéj. Fantasztikusan finomra van őrölve

Magok Kicsi

Hajdinaliszt

Középbarna színű, teljes őrlésű lisztje van, amely táplálkozástani szempontból igen értékes: például a B-vitamin csoport majdnem minden tagja megvan benne, a népi gyógymód pedig rutintartalma miatt a magas vérnyomás kezelésére használta. Karakteres, diós, kicsit pirított íze van.

Teffliszt

Az etióp szuperliszt! Arányaiban több korpát és csírát tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért is kiemelkedő élelmi rost-, fehérje-, vas-, aminosav- és kalciumforrás, és mind a nyolc esszenciális aminosav megtalálható benne. 

Kukoricakeményítő

Szagtalan, semleges ízű fehér por, kicsit sűrűbb és nehezebb, mint a tápiókakeményítő. Puhább és könnyebb lesz tőle a kenyértészta.

Burgonyakeményítő

Az összetört burgonyából vonják ki, semleges ízű, fehér színű por. Viszonylag nagyobb, ovális szemcsékből áll, nehezebb, súlyosabb anyag. Puhaságot kölcsönöz a kenyereknek. 

Karob

A szentjánoskenyérfa termésének őrleménye. A kakaóporhoz hasonlítható, de nincs benne a stimuláns teobromin, így gyerekeknek is adható. Polifenoljai természetes antioxidánsok, így védik a szervezetet a szabad gyökök és a környezeti ártalmak támadásaitól. Csökkenti a koleszterinszintet, gazdag kalciumban és kiváló szeléniumforrás. A Rio lisztkeverékünk többek között a karob miatt olyan finom és extra puha. 

Cukorréparost

Az egyik legjobb dolog, amit a gluténmentes kenyerekbe tehetünk! Ugyanis élelmi rosttartalma 67%, amivel fantasztikus tisztító, méregtelenítő hatása van. Megköti a bélrendszerben képződő méreganyagokat, így véd a vastagbél-és végbélproblémák és a székrekedés ellen, ugyanakkor nem befolyásolja az előnyös ásványi anyagok felszívódását. Védi a szájflórát, növeli a gyomor ürülési sebességét, támogatja az epeműködést. A cukortartalma és glikémiás indexe alacsony, tehát ne tévesszen meg bennünket a neve: cukorbetegek bátran fogyaszthatják. 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.