• Bslide06
  • Bslide02
  • 1
  • 2

Alapanyagaink

Őszintén az adalékokról

Mi sem szeretjük az E számokat. Ahol csak lehet, kikerüljük őket. De be kellett ismernünk, hogy olyan kenyeret, amely nálunk megüti a mércét, azaz nem fűrészporízű, nem morzsalékos, nem száraz, hanem puha a bélzete, ropogós a héja, és még másnap is jóízűen megesszük, nem lehet adalékanyagok nélkül sütni. A glutén (értsd: sikér) hiánya miatt ugyanis ezekben a lisztekben alig van valami, ami összetartaná a tésztát, ezért ezt adalékokkal kell pótolni. 

Itt most nem beszélünk arról, hogy a boltokban kapható, tömegtermelésből kikerülő búzalisztes kenyerek hányféle adalékot tartalmaznak, holott azoknak semmi szükségük nem lenne rá. Inkább elmondjuk azt, hogy mi viszont kínosan ügyelük arra, hogy csakis a szükséges minimumot tegyük bele a keverékekbe. Nézzük, melyeket!

Xantángumi (E 415)

Vízben jól oldódó, fehér por állagú, nagy molekulájú szénhidrát, amelyet a xanthomonas campestris nevű természetes baktériumfaj állít elő a cukor erjesztésekor. Az élelmiszeripar régóta használja, semmilyen káros hatása nem ismert. Kiválóan összetartja és strukturálja a tésztát, ugyanakkor viszonylagos rugalmasságot is ad neki.

Guargumi (guarmagliszt, E412)

A guarbab csíráját tápláló fehérjéből, őrléssel előállított, világosszürke por állagú anyag. Hazánkban rosszul cseng a neve, egy 2007-es erdőtűz miatti, dioxinnal való szennyeződése után mindenki megjegyezte magának. Pedig a guargumi nemhogy nem mérgező, hanem mivel vízzel duzzadó, emészthetetlen élelmi rost, elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, és képes megkötni a mérgeket és baktériumokat. Jó tudni, hogy a botrány óta a guarszállítmányokat sokkal szigorúbban ellenőrzik az EU országaiban.

Aszkorbinsav (E300)

Azaz C-vitamin, amely egy erős antioxidáns tulajdonságú szerves sav. Az élettani előnyeit mindenki ismeri, ám mi elsősorban nem ezért tettük bele a lisztjeinkbe – tudván, hogy a C-vitamintartalom a sütés során úgyis lebomlik –, hanem azért, mert tapasztalataink szerint az enyhén savas közeg segíti az élesztős tészták kelesztési folyamatait.  

 

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

Ha szeretnél első kézből értesülni nyereményjátékainkról, akcióinkról, kóstoltalásainkról, és érdekelnek a legújabb gluténmentes receptjeink és videóink, iratkozz fel a Hírlevél listánkra.

Ne aggódj: nem fogunk levelekkel bombázni, havonta mindössze egy Hírlevelünk van.