Rólunk

2012-ben kezdődött.

Akkor történt, hogy alapítónknál, Kollár Anitánál gluténérzékenységet diagnosztizáltak.

Őt pedig nem abból a fából faragták, hogy ettől kétségbeessen, sőt!
A hazai és külföldi boltok szomorú kínálatát látva, és saját, évtizedes gasztronómiai tapasztalataira alapozva önálló fejlesztési munkába fogott: felkutatott új vagy elfelejtett gluténmentes alapanyagokat, és azokból vadonatúj receptúrákat dolgozott ki.
     Az volt a célja, hogy teljes értékű gabonákban gazdag, ugyanakkor valóban finom gluténmentes ételeket készíthessen magának. És a családjának. És a barátainak. Ugyanis kenyerei és süteményei mindenkinek ízlettek, aki csak megkóstolta őket. Sokan, főleg a „régi motoros” lisztérzékenyek el sem hitték, hogy gluténmentes ételt esznek.
     A sok elismerés és biztatás után jött a következő lépés: Anita munkája eredményeit egy gyönyörű szakácskönyvben osztotta meg sorstársaival, amely a megjelenésének évében bekerült a Libri Aranykönyv szavazati listájára, azaz a TOP 10 szakácskönyvek közé – pedig akkor még nem is volt trendi gluténmentesen étkezni. 
Gluténmentes és finom! című szakácskönyv sikerét teltházas főzőiskolai kurzusok, előadások, sajtó- és televíziós megjelenések követték. Anita munkája során a rengeteg pozitív visszajelzés mellett folyamatosan szembesült a gluténérzékenyek egyik legnagyobb problémájával: azzal, hogy a bonyolult receptúrákon, nehezen beszerezhető alapanyagokon alapuló lisztkeverékeket meglehetősen nehéz összeállítani. Ráadásul a mindig tökéletes végeredményhez kellő tapasztalat és sütéstechnológiai ismeret is szükséges. Ő is belátta, hogy egy elfoglalt gluténérzékeny számára épp elég kihívás a kínosan szigorú diéta betartása, az állandó sütés-főzés, nemhogy még a lisztkeverékeit is maga kevergesse össze otthon.

      Így született meg benne a gondolat, majd az elhatározás: olyan lisztkeverékeket állít össze, amelyekből egyszerűen, kevés munkával finom és egészséges kenyereket, péksüteményeket, pizzákat és süteményeket lehet sütni. Az ötlet megvalósításához egy tapasztalt élelmiszeripari partner is csatlakozott, és ezzel létrejött a Glutenno.