Amennyiben gluténmentes étrendet fontolgat, ez az egyszerű, egyértelmű útmutató megmutatja, hogyan válhat gluténmentessé kezdőként. Ismerje meg, mi a glutén, mi a gluténintolerancia tünetei, és hogyan kezdje el a legjobban a gluténmentes étrendet, amely egyszerű, kielégítő és ami a legfontosabb, finom is lehet!

Mi az a glutén?

A glutén egy olyan fehérje, amely természetesen megtalálható a búzában (minden formában, beleértve a durumot, a tönkölybúzát és a búzadarát), a rozsban, az árpában és a tritikáléban. Lényegében a ragasztó tartja össze az ételt, és segít megőrizni alakját. Rágóssá teszi a kenyeret, és olyan élelmiszerekben található, mint a tészta, a pizza, a sör és a szójaszósz.

Mi az a cöliákia?

A cöliákia egy autoimmun betegség, amely a vékonybélben fordul elő. Amikor a cöliákiás betegek glutént fogyasztanak, tüneteik kiváltódnak. Nem tudják felszívni a vitaminokat és ásványi anyagokat, mert bélbolyhuk (a vékonybél nyálkahártyája) károsodott.

A tünetek közé tartozik a túlzott büfögés, hasmenés, puffadás, székrekedés, hányinger, vérszegénység, fáradtság, migrén és hasi fájdalom. A cöliákiában szenvedők gluténérzékenyek, és a tünetek enyhítése érdekében ki kell zárniuk a glutént az étrendjükből.

Ha úgy gondolja, hogy cöliákiában szenved, keressen fel egy regisztrált dietetikust a diagnózis érdekében.

Mi a gluténérzékenység?

Gluténérzékenységről vagy lisztérzékenységről (nem cöliákiás gluténérzékenység) beszélünk, ha gluténtartalmú ételek elfogyasztása után gáznak, puffadtnak, lomhának érzi magát, vagy gyomorfájdalma van. Ez nem ugyanaz, mint a cöliákia, mivel a cöliákia tényleges autoimmun betegség.

A gluténérzékenységnek nincs olyan hatása az általános egészségre, mint a cöliákiának. Míg a cöliákiás betegnek szigorú gluténmentes diétát kell tartania, a lisztérzékenyeknek esetleg csak csökkentenie kell a gluténfogyasztását.

Honnan tudhatom, hogy gluténmentes étrendre kell áttérnem?

Számos oka van a gluténmentességnek, még akkor is, ha nem tapasztalja a cöliákia vagy a lisztérzékenység közvetlen tüneteit. Lehet, hogy búzaallergiája van, fogyókúrás terápiát tart, vagy megpróbálja növelni az energia szintjét.

10 tipp kezdőknek, gluténmentes étrendre való áttéréshez

  1. Egyél teljes, valódi, természetesen gluténmentes ételeket.

Ezzel elkerülheti a találgatásokat annak meghatározásában, hogy egy élelmiszer gluténmentes-e. Az egyik összetevőből álló élelmiszerek általában természetesen gluténmentesek. Ez magában foglalja a gyümölcsöket, zöldségeket, feldolgozatlan húsokat, baromfit, halat, babot, gyökérzöldségeket és tojást. (A legtöbb dietetikus az ehhez hasonló kiegyensúlyozott étrendet javasolja, függetlenül a gluténtoleranciától.)

  1. Olvassa el az élelmiszerek címkéit.

Győződjön meg róla, hogy a címkén a tanúsított gluténmentes felirat szerepel. Sokszor előfordul, hogy egy termék természetesen gluténmentes, de olyan létesítményben készül, ahol előfordulhat gluténnel való keresztszennyeződés

  1. Ügyeljen a bosszantó összetevőkre.

Óvakodjon az olyan hívószavaktól és kifejezésektől, mint a „módosított búzakeményítő”, emulgeálószerek, dextrinek, citromsav (erjesztett búzából), barna rizsszirup, árpakivonat vagy lipidek, élelmiszerkeményítő és hidrolizált szójafehérje.

  1. Tanuljon meg navigálni az élelmiszerboltban.

Általában van egy rész a gluténmentes áruknak. És ha kétségei vannak, ragaszkodjon a gyümölcsökhöz, zöldségekhez, feldolgozatlan húsokhoz és halhoz. A glutént tartalmazó feldolgozott élelmiszerek elkerülésének nagyszerű módja, ha az élelmiszerbolt szélén járunk, nem pedig a folyosókon.

  1. Ügyeljen a keresztszennyeződésre.

Olvassa el a címkét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a terméket nem ugyanazon a felületen vagy létesítményben készítették el, mint a gluténtartalmú termékeket. Ha együtt élsz valakivel, aki glutént fogyaszt, ne használj olyan konyhai eszközöket, mint a kenyérpirító és a szitáló. Alaposan tisztítsa meg a közös használatú edényeket, és kerülje a tapadásmentes serpenyőket, mert képesek felszívni a glutént. A megosztott fűszerek és kenhető termékek, például a vaj is tartalmazhatnak morzsákat és gluténmaradványokat.

  1. Fogyasszon néhány könnyen elkészíthető és teljesen gluténmentes ételt.

Ha van alapétele, percek alatt elkészítheti, mindig van valami gluténmentes ennivalója.

  1. Kerülje a glutént tartalmazó alkoholt.

A gluténmentes almabor és sör mindig jó választás. A bor és a szeszes italok további ízesítés nélkül általában biztonságosak gluténmentes diéta esetén. Olvassa el a címkét, hogy megtudja, hozzáadtak-e ízesítőket.

  1. Próbálja ki a természetesen gluténmentes gabonát és gabonaféléket.

A quinoa, a polenta, a kukorica, a köles, a tápióka, a cirok, a hajdina, az amaránt és a teff természetesen gluténmentes gabonák. Ezek nagyszerű helyettesítők, amelyeket mindennap élvezhet.

  1. Kerüld a glutént tartalmazó szószokat.

Sok bolti vagy étteremben készült szószt búzaliszttel sűrítenek. Ügyeljen arra, hogy olvassa el a boltban vásárolt szószok címkéjét, vagy készítse el saját maga otthon a szószt. Sűrítőszerként kukoricakeményítőt, burgonyakeményítőt vagy nyílgyökérkeményítőt is használhat.

  1. Használjon gluténmentes helyettesítőket a főzéshez.

Rengeteg gluténmentes liszt, tészta, keksz, gabonafélék és még sok más közül választhat! Továbbra is élvezheti kedvenc ételeit glutén nélkül. Tekintse meg az alábbi ajánlások listáját!

4 elkerülendő gluténforrás:

  • Búza: Általában megtalálható kenyerekben, tésztákban, gabonafélékben, szószokban, roux-ban, salátaöntetekben, levesekben és pékárukban.
  • Árpa: Általában malátában található (leginkább malátázott árpaliszt vagy malátatej formájában, azaz maláta turmixban, maláta szirupban, malátaecetben), sörben, levesekben és sörélesztőben.
  • Rozs: Általában kenyérben, sörben és gabonafélékben található.
  • Tritikálé: A búza és a rozs hibridje.

Rejtett gluténforrások:

  • Szójaszósz és Teriyaki szósz: Ezek a szószok jellemzően búzát tartalmaznak.
  • Salátaöntetek: Tartalmazhatnak szójaszószt, lisztet sűrítőszerként vagy malátaecetet.
  • Fűszerek: Mint a ketchup vagy a mustár, amelyek gyakran tartalmaznak búzalisztet sűrítőszerként vagy malátaecetet.
  • Zab: A zab jellemzően gluténmentes, de keresztszennyeződhet gluténtartalmú összetevőkkel akár búza közelében termesztve, akár gluténtartalmú gabonákkal gyárban feldolgozva.
  • Bouillon kockák vagy csomagolt húsleves: Ezek az ízesítőszerek árpából nyert élesztőkivonatokat tartalmazhatnak.
  • Kolbász: Ez a feldolgozott hús búza tölteléket tartalmazhat.
  • Seitan: Ez a húspótló teljesen búzából készült, ezért nem gluténmentes.
  • Alternatív húsok, előre csomagolt hústermékek, csemegehúsok: Sok alternatív hús, csemegehús, vega hamburger, virsli, pepperoni, marhahús és még sok más tartalmaz búzát töltőanyagként.
  • Sör, Lager, Ales: A legtöbb búzát, rozst vagy árpát tartalmaz.
  • Kemény limonádé vagy borszínezékek: Egyesek maláta alapú erjesztett alkoholt tartalmaznak.

Sokkal könnyebb átállni a gluténmentes életre mint hinné

Ha a konyhát gluténmentes ételekkel tölti fel, sokkal könnyebb fenntartani a gluténmentes életmódot.

KÓKUSZAMINÓK – szójaszósz helyett
GLUTÉNMENTES KENYÉR – normál kenyér helyett
GLUTÉNMENTES TÉSZTA – hagyományos tészta helyett
GLUTÉNMENTES PIZZAPRÉG – hagyományos pizzatészta helyett
GLUTÉNMENTES MINDEN FELÉPÍTÉSŰ LISZT – normál liszt helyett