A gluténmentes utazás megkezdésekor fontos azonosítani a kerülendő gluténtartalmú ételeket. Ha megtudja, mely élelmiszerekben van glutén, jó úton halad az egészségesebb és boldogabb élet felé! Ez az útmutató megtanítja Önnek, mit kell kerülnie, és ízletes gluténmentes alternatívákat is kínál.

Kíváncsi vagy, hogy mely gluténmentes ételektől érdemes tartózkodnod? Ne keressen tovább ezen a praktikus listán, amely tíz gluténmentes élelmiszert tartalmaz, amelyeket érdemes elkerülni.

10 kerülendő glutén élelmiszer

1. Kenyér, keksz és ostya

A hagyományos kenyér búzalisztből készül, ami a glutén egyik formája. A glutén az, ami megemelkedik a kenyérben, és kifejezetten rágós állagot ad neki. Elkerül:

  • Fehér kenyér
  • Lisztes tortilla
  • Kovászos kenyér
  • Rozskenyér
  • Sós kekszek
  • Ritz Crackers

Vannak azonban gluténmentes kenyér alternatívák azok számára, akiknek cöliákia vagy lisztérzékenység miatt kerülniük kell a glutént.

2. Búza alapú tészta

A glutén a búzában jelenlévő fehérje. A hagyományos tészta búzalisztből készül, ami alakítja az állagát és szerkezetét, így nem gluténmentes. Kerülje el ezeket a búza alapú ételeket:

  • Tészta tészta (pl. spagetti, fettuccine, linguine, makaróni, lasagna stb.)
  • Gnocchi búzaliszttel

Keressen gluténmentes tészta alternatívákat rizsből, kukoricából vagy más gluténmentes lisztből. Ezek az alternatívák megismétlik a hagyományos tésztáktól elvárható textúrát és ízt.

3. Feldolgozott élelmiszerek (kolbász, ebéd hús, előre csomagolt élelmiszerek)

Megdöbbenhet, amikor megtudja, hogy sok feldolgozott élelmiszer, különösen a hús, tartalmaz glutént. Ennek az az oka, hogy gyakran tartalmaznak gluténfehérjéket, például búzát, árpát és rozsot töltőanyagként, ízesítőanyagként, kötőanyagként, sőt színezékként is.

  • Kolbász
  • Ebéd húsok
  • Deli sajtok
  • Hotdogok
  • Pepperoni
  • Konzerv levesek
  • Krutonok

4. Fűszerek és szószok

Gyakran annyira összpontosítunk arra, hogyan kerüljük el a gluténtartalmú ételeket, hogy elfelejtjük a fűszereket és a szószt. Ezek az ízesítőszerek gyakran árpából nyert élesztőkivonatokat tartalmaznak. Íme néhány példa:

  • Salátaöntetek
  • Willow vagyok
  • Fűszer- és fűszerkeverékek

5. Néhány ital

Lehetséges, hogy az italok glutént tartalmaznak, ezért feltétlenül figyeljen a címkékre. Az egyik kiváló példa a sör, amelyet jellemzően árpából vagy búzából készítenek, mindkettő glutént tartalmaz. A sör mellett a következő italok tartalmazhatnak glutént:

  • Lagers
  • Választott
  • Borhűtők
  • Koktél keverékek
  • Előre elkészített kávéitalok
  • Maláta turmix

6. Gluténtartalmú gabonafélék

Bár vannak gluténmentes gabonák, sok van, amely gabonát tartalmaz. A gluténbetegségben szenvedők számára fontos, hogy kerüljék a következőkből készült ételeket:

  • Árpa
  • Bulgur
  • Liszt
  • Zab (maga a zab nem tartalmaz glutént, de gyakran olyan létesítményekben dolgozzák fel, ahol gluténtartalmú gabonát állítanak elő, és szennyezett lehet)
  • Rozs
  • Tritikálé (a búza és a rozs keresztezése)

7. Búza, annak minden formájában

A búza az élelmiszerek és termékek széles skálájának gyakori összetevője, a rouxtól a gabonafélékig. A lisztérzékenyeknek kerülniük kell a búzát, annak minden formáját. Az tartalmazza:

  • Teljes kiőrlésű
  • Fehér Búza
  • Durum búza
  • Búzadara
  • Búzakeményítő
  • Repedt búza
  • Búzakorpa
  • Kuszkusz
  • Búzacsíra

8. Bizonyos snack ételek

Ha egy gyors harapnivalóra vágyik, csábító az első dolog után nyúlni, amit meglát, de ha a glutén fogyasztása gondot okoz, létfontosságú tudnia, hogyan kerülje el a gluténtartalmú ételeket. A legnépszerűbb snackek némelyike ​​glutént tartalmaz. Tartalmazzák:

  • Perec
  • Hasábburgonya
  • Gabonaszeletek
  • Energiarudak
  • Snack keverékek
  • Cukor rudak
  • Granola szelet

9. A legtöbb pékáru

A legtöbb pékáruhoz univerzális liszt szükséges, amelyet búzából készítenek. Íme a gluténtartalmú ételek, amelyeket kerülni kell:

  • Torta
  • Cookie-k
  • Fánk
  • Gofri
  • Palacsinta
  • Palacsinta
  • Cake Pops
  • Muffin

Ha cöliákia, lisztérzékenység vagy egyéb okok miatt szeretné elkerülni a glutént, akkor olyan gluténmentes pékárut vagy olyan receptet kell választania, amely alternatív liszteket használ, például rizslisztet, mandulalisztet, kókuszlisztet vagy gluténmentes keverékek.

10. Sietan és alternatív húsok

A Seitan egy magas fehérjetartalmú húspótló, amely elsősorban búzagluténből készül. Az alternatív húsok általában búzát tartalmaznak töltő- vagy kötőanyagként, ezért mindig olvassa el a csomagolást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy gluténmentesek. Elkerül:

  • Vega hamburgerek
  • Néhány tofu termék
  • Növényi alapú „csirke”

Tippek a gluténintolerancia miatti élelmiszerek elkerüléséhez

  • Ha kétségei vannak, olvassa el a címkét. Keressen olyan kifejezéseket, mint „gluténmentes”, „gluténmentes” vagy „gluténmentes”, de mindig ellenőrizze a rejtett gluténforrásokat, például a búzaszármazékokat, a malátát és a módosított élelmiszer-keményítőt.
  • Ragaszkodjon egy összetevőből álló élelmiszerhez (például egész gyümölcsökhöz és zöldségekhez). Nincs találgatás, ha nincsenek címkék! Válasszon olyan teljes, feldolgozatlan élelmiszereket, amelyek természetesen gluténmentesek, mint például gyümölcsök, zöldségek, sovány húsok, halak, baromfi, tojás, hüvelyesek, diófélék és magvak.
  • Készítse el saját gluténmentes ételeit otthon. A saját étel elkészítése azt jelenti, hogy Ön határozza meg, mi kerüljön a receptbe. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést, amely éttermekben és gyárakban fordulhat elő.
  • Próbáljon ki gluténmentes gabonát és alternatívákat. Iktasson be gluténmentes gabonát az étrendjébe. Néhány példa a rizs, a quinoa, a kukorica, a köles, az amaránt, a hajdina és a tanúsított gluténmentes zab.